Home Julbo GETEST: Julbo Forest Evo helm en Julbo Fury Reactiv fietsbril

GETEST: Julbo Forest Evo helm en Julbo Fury Reactiv fietsbril

0
GETEST: Julbo Forest Evo helm en Julbo Fury Reactiv fietsbril

Tijdens onze heerlijke mountainbiketrip in en om Saint-Martin-De Belleville kregen we de kans om een bril en helm van het Franse merk Julbo te gebruiken. En ook tijdens de zonnige periode erna zijn we tijdens het mountainbiken en trailrunnen de spullen intensief blijven testen. Hoog tijd voor een review…

Tekst & foto’s: Jan Van Herck @bike.training

Julbo op papier

Julbo is een bedrijf dat gevestigd is in de Jura in Frankrijk en daar is het trots op. Als “Born in the Jura” dé slogan is op hun website, dan toont dat iets. Maar daarnaast kijken ze verder dan de Jura (en Frankrijk) en kiezen ze voor een internationale uitstraling. Sporters uit diverse sporttakken en van over de hele wereld worden door dit merk ondersteund (met bril en helm). Denk maar aan wegwielrennen, freeride skiën en mountainbiken. Daarnaast vinden trailrunners en biathleten ook hun gading in de brillencollecties. Wanneer je kijkt naar het complete gamma op de website, dan is het merk vooral fiets en ski georiënteerd.

De tester

  • Jan, 45 jaar
  • Interesse: gravelbike en trailrunning
  • Favoriete fiets: Origine Graxx gravelbike
  • Favoriete loopschoen: nog te ontdekken
  • Nog op de bucketlist: bikepackingtrips en lange(re) trailruns

Julbo Forest Evo helm in de praktijk

De eerste aanblik van de helm is solide en stevig. Dat hoeft natuurlijk niet te verwonderen. Dit is een trail/enduro helm en een van de eigenschappen van zo’n helm is dat hij achteraan op het hoofd ook extra (lage) bescherming biedt ten opzichte van een weg of gravel helm. Het hoofd wordt goed beschermd ook dankzij de MIPS-technologie die in de helm verwerkt zit. MIPS is de afkorting van ‘Multi-directional Impact Protection System’. Het komt erop neer dat de helm een betere bescherming biedt bij klappen op het hoofd vanuit verschillende hoeken waardoor hersenschade door een valpartij nog beter wordt voorkomen. Kort gesteld zit er een binnenschil in de helm verwerkt waardoor de helm wat kan bewegen en zo een klap beter kan opvangen.

Wanneer we nog iets meer inzoomen op de helm dan valt het vizier aan de voorzijde op. Heel erg cool voor mountainbikers, zeker wanneer je graag bescherming wil tegen zonlicht of andere storende factoren. Bijkomend kan je er een GoPro-mount onder plakken en filmpjes maken van je offroad avonturen. Aanvullend valt ook de eyewear storage op. Dat is een gleuf aan de zijkant van de helm waardoor je de fietsbril veilig kan vaststeken (zonder dat hij gaat schudden of wegvliegt). Heel erg handig en goed gevonden.

De pasvorm van de Forest Evo is heel aangenaam en de helm is gemakkelijk aan te spannen en vast te klikken. Voor dat laatste hebben ze speciaal een magnetische fidlock ontworpen. Kort door de bocht een systeem dat in mekaar klikt waardoor je je handschoenen niet meer moet uit doen om te prullen aan je helm. De helm is iets zwaarder dan een standaard fietshelm die meer road of gravel gericht is (namelijk 390 gram) en dat komt door de extra bescherming aan de achterzijde van het hoofd en het vizier. Deze helm is heel erg geschikt voor mountainbikers, enduro rijders en gravelaars die zich meer offroad dan road oriënteren wat kledij en rijstijl betreft. De kostprijs voor de helm is 199,90 euro.

Julbo Fury Reactiv bril in de praktijk

Als je tijdens fiets, wandel of trailrunning tochten wil genieten van een panoramisch zicht dan is de Fury Reactiv bril echt iets voor jou. De bril is licht wat gewicht betreft (weegt slechts 25 gram), heeft een zachte grip op de neus, geeft een breed zicht én biedt veel ventilatie. En bijkomend is dit een bril met fotochromatische lenzen die zich dus aanpassen aan de lichtsterkte. Deze lenzen hebben een kwalificatie cat1-3 meegekregen wat in de praktijk een doorlaatbaarheid voor zichtbaar licht van 17% – 75% betekent. De bril past zich aan zo goed als alle lichtomstandigheden aan, zelfs bij zeer weinig licht of bij een passage door een donker bos.

Dankzij de lichtgewicht materialen en het ontwerp met een brede lens, heb je amper in de gaten dat je een zonnebril draagt terwijl je aan het fietsen bent. De bril blijft goed op zijn plaats, past perfect onder de Evo helm en dankzij de ventilatiegaten is er geen condensvorming. Julbo zet deze bril trouwens niet in de markt als fietsbril maar eerder als multisportbril. Ook trailrunnen, bergwandelen en andere sporten moeten perfect lukken met deze Fury Reactiv.

In de praktijk blijkt dat ook. Tijdens de trip naar Saint-Martin-De-Belleville hebben we de bril uitgebreid getest op de mountain- en downhill bike. En na die tocht hebben we alles nog eens herhaald tijdens stevige trailrunning en bergwandel activiteiten in Slovenië. En ook hier komt de Julbo Fury Reactiv heel erg goed tot zijn recht. De pasvorm is prima en de fotochromatische lenzen zijn top. Eens je dat hebt ervaren, wil je niet meer terug naar ‘klassieke’ lenzen tijdens het sporten. Voor 209,90 euro koop je deze Fury multisport zonnebril.

Conclusie

Zowel de Julbo Forest Evo helm als de Julbo Fury Reactiv bril zijn allebei fantastische producten. Ten opzichte van een gewone helm of bril bevinden ze zich in een iets hogere prijsklasse, maar die investering is zijn geld meer dan waard. De helm biedt naast veiligheid ook het nodige comfort en een prima pasvorm. De bril is vederlicht, geeft een breed gezichtsveld en een optimale aanpassing aan de lichtinval. Julbo is dan wel ‘born in the Jura’ maar is stilaan de internationale markt aan het veroveren. Zolang het maar outdoor is!

www.julbo.com

#Julbo #julboeyewear #saintmartindebelleville #fietsspullen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × 3 =