Home Lifestraw GETEST: SIP en PEAK Series Personal-waterfilters van LifeStraw

GETEST: SIP en PEAK Series Personal-waterfilters van LifeStraw

0
GETEST: SIP en PEAK Series Personal-waterfilters van LifeStraw

Schoon drinkwater is geen zekerheid, zeker niet in veel van onze favoriete vakantielanden en al helemaal niet als je graag buiten de gebaande paden trekt. De supergemakkelijk te gebruiken waterfilters van LifeStraw zijn op zo’n momenten lifesavers – soms zelfs letterlijk. We testen twee modellen voor je uit: de Sip en de Peak Series Personal.

Over het merk LifeStraw

Het tackelen van wereldproblemen zit bij LifeStraw in het DNA. In 1994 begon LifeStraw met het maken van een waterfilter om de larven van Guineawormen uit water te filteren. De filter bleek een succes. Zo’n groot succes zelfs dat de Guineaworm ondertussen praktisch uitgestorven is. In de jaren 80 telde men nog 3,5 miljoen ziektegevallen, nu hooguit enkele tientallen.

Uit die eerste Guinea-wormfilter ontstond in 2005 de LifeStraw, een handige persoonlijke waterfilter die je overal en altijd kan meenemen. Dit is nog steeds het vlaggenschipproduct van LifeStraw, maar ondertussen is het gamma wel fors uitgebreid. Ondertussen is de waterfiltertechnlogie verfijnd en verbeterd, en er komen steeds meer en effectievere waterfilters bij.

LifeStraw maakt ook een keiharde commitment met hun Give Back-programa: voor elke verkochte LifeStraw helpen ze een schoolkind in een ontwikkelingsland aan schoon drinkwater voor een heel jaar!

Sinds de start van dit initiatief in 2014 heeft LifeStraw al meer dan 6 miljoen kinderen geholpen, ontvingen 2225 scholen een community-waterfilter en stelt het merk in kader van het programma 40 mensen lokaal te werk. LifeStraw is tevens BCorp en Climate Neutral gecertificeerd. 

De LifeStraw SIP en PEAK Series Personal waterfilters op papier

Uiteraard is niet elk avontuur hetzelfde. Daarom maakt LifeStraw verschillende oplossingen. Of je nu een citytrip maakt in Verweggistan en het kraantjeswater niet kunt vertrouwen, met de hele familie gaat kamperen in de bergen, of eropuit trekt met vrienden in de Ardennen en je waterfles gewoon onderweg in de natuur wil bijvullen. Voor alles is er wel een draagbaar waterfilter-alternatief.

Wij testen twee persoonlijke waterfilters uit.

  • De LifeStraw Sip (€39,95) is de eerste herbruikbare, roestvrijstalen waterfilter rietje ter wereld dat microplastics, bacteriën en parasieten uit drinkwater verwijdert. De filter gaat tot maar liefst 1000 liter mee, wat betekent dat je hem meer dan een jaar lang dagelijks kunt gebruiken. De Sip is supercompact en licht (51 gram) en wordt geleverd inclusief lekvrije opbergcase.
  • Het LifeStraw Peak Series Personal waterfilter (€ 29,95) is een ultralichte (65 g), veelzijdige en duurzame waterfilter waarmee je rechtstreeks uit de waterbron kunt drinken. Dankzij de universele schroefdraad kun je de filter ook op een plastic fles schroeven, om er zo gezuiverd water in te ‘duwen’. Het filtermembraan gaat tot 4000 liter mee, wat voor 1 persoon genoeg drinkwater is voor meer dan 5 jaar.

Waterfilters van LifeStraw filteren 99,999999% van de bacteriën, 99,999% van de parasieten, 99,999% van de microplastics, slib, zand en troebelheid. De poriegrootte bedraagt 0,2 micron. De filters hebben wanneer je ze correct bewaart een onbeperkte houdbaarheid wanneer je hen niet gebruikt.

De testers

  • Wie: Anton & Stefanie
  • Waar: in de Ardennen, in de omgeving van Manhay in de provincie Luxemburg
  • Wanneer: tijdens wandelingen in de natuur en op de camping

LifeStraw SIP en PEAK Series Personal getest!

Eerst iets over Manhay, want dit gehucht is echt wel een bezoek waard. De gemeente ligt volledig in de Ardennen en zo’n 60% bestaat uit bos. De hoogte in dit gebied varieert van 180 meter bij Roche-à-Frêne tot 643 meter nabij de Baraque de Fraiture. De kleine dorpskern van Manhay zelf ligt op 450 meter, op de waterscheidingslijn tussen de stroomgebieden van de Ourthe en de Amblève.

Wandelen kan je er als de beste, door Natura 2000-gebied, de velden, langs waterstromen en dwars door het bos. Hou met de herfst in aantocht wel rekening met het jachtseizoen. In het bos leeft namelijk veel groot wild. Let vanaf half september tot minstens 31 december en soms tot eind januari op de bordjes aan het officiële begin van bospaden. Rood betekent verboden te wandelen, gele borden tonen de exacte jachtdagen, zodat je je wandeling eromheen kan plannen.

Goed, terug naar de test.

De LifeStraw SIP hebben we met water van op de camping getest. In principe veilig om te drinken, maar je weet maar nooit. De grootste pluspunten zijn ongetwijfeld het supercompacte design, de hoogwaardige materialen, het lichte gewicht en het feit dat het rietje er gewoon uitziet als… een rvs rietje.

Met de Sip zie je er dus echt niet raar uit als je op een terrasje aan de Spaanse costa’s of in Zuid-Amerika je persoonlijke rietje bovenhaalt om van je glaasje kraantjeswater te drinken.

Hoe je de Sip gebruikt spreekt voor zich. En met het elegante opbergbuisje stop je het rietje ook zo weer netjes weg in je tas. Ideaal dus voor op reis en om ‘voor de zekerheid’ bij je te hebben. In de Sip zit uiteraard een filter, dus het is niet zo dat je er even makkelijk uit drinkt dan een hol rietje. Maar zodra je daar aan gewend bent, is het ook niet moeilijk om uit te drinken ofzo.

De tweede waterfilter die we hebben getest is de Peak Series Personal. Hiervoor trokken we de wilde Ardense natuur in. Ook de Peak werkt eigenlijk als een soort rietje. Je haal de dop eraf, steekt het uiteinde in een stromend riviertje, meer of een stromende beek, en drinken maar. dat is de eerste keer best spannend, want ook het omgekeerde geld “Je weet maar nooit”. Maar nee, zelfs van die er wat troebel uitziende beek in de Ardennen zijn we niet ziek geworden.

Het ontwerp is slank en robuust en je kan kiezen uit een blauwe of een grijze variant. De Peak kan ook goed om met zand en zilt; deze verstoren de flowratio nauwelijks. Wel verkort ‘vuiler’ water de levensduur van de filter. Kies waar mogelijk dus voor zo schoon mogelijk water.

Dat gezegd zijnde, is de LifeStraw Peak uiteraard super handig om altijd bij je te hebben als back-up oplossing of in je emergency kit. Heb je maar één drinkfles meegenomen en duurt je hike langer dan gedacht en is het ook nog eens warmer dan verwacht, dan heb je tenminste een alternatief bij de hand, zonder dat je liters extra water hoeft mee te zeulen.

 
Conclusie

Van ons krijgen zowel de Sip als de Peak Series Personal een dikke thumbs up. Laat de rietjes na gebruik wel goed drogen voor je ze weer opbergt. En vergeet niet: je aankoop doet ertoe, want één product = één kind, één jaar schoon drinkwater.

PS: Waterfilters van LifeStraw filteren 99,999999% van de bacteriën, 99,999% van de parasieten, 99,999% van de microplastics, slib, zand en troebelheid. Maar, geen virussen. Dat kan alleen met een ultrafijn membraan van 0,02 micron (bv. in grotere waterfiltratiesystemen), door water chemisch te zuiveren (dan zit er een smaakje aan), met uv-licht, of door water te koken. Gelukkig overleven virussen maar korte tijd in water en komen de verwekkers van levensbedreigende ziekten zoals polio, hepatitis of gele koorts in de meer gangbare reisgebieden normaal niet voor.

Meer info op www.technolyt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeventien + dertien =