Home Anders Outdoor Verslag Team Far Out SlowDown Weekend in het mooie Bièvre

Verslag Team Far Out SlowDown Weekend in het mooie Bièvre

0
Verslag Team Far Out SlowDown Weekend in het mooie Bièvre

Team Far Out ging op SlowDown Weekend in het Naamse Bièvre, meer bepaald op de boerderij van Laurence en Adrien, een Vlaams koppel dat ecologie hoog in het vaandel draagt. Naast het houden van een honderdtal kippen, een kudde schapen en een fruitboomgaard, leggen ze met de steun van OAKED nu ook een voedselbos aan. Daar gaan ze de komende generaties (letterlijk) de vruchten van plukken.

Tekst: Jonathan Demulder / Foto’s: Kathelijne Seeldraeyers, Jonathan Demulder & Anton De Groot

Het hele opzet van hun onderneming is om op ecologisch verantwoorde wijze een steentje bij te dragen aan een gezondere toekomst voor de komende generaties. Zo laten ze bijvoorbeeld heerlijke pasta maken op basis van spelt en tarwe, met de eitjes van de eigen kippen. Aangezien het domein ook over een aantal enorme, glooiende grasvelden beschikt, inclusief een klaterend beekje en zelfs een stukje beschermd natuurgebied, en quasi volledig omzoomd is door bos en struiken, biedt dit mogelijkheden voor een weekendje absolute rust te midden van de natuur. Helemaal back to basics dus… iets wat Team Far Out, dankzij de geweldige organisatie van OAKED, dan ook eens wilde uittesten.

Back to the basics

Het concept is eenvoudig: OAKED voorziet een aantal ruime, reeds opgebouwde tenten van Nordisk die steeds aan een viertal mensen plaats bieden, een grote, open tent met alle mogelijke kookbenodigdheden, tafels en banken, een paar ligstoelen en een (indrukwekkende) constructie om op open vuur te koken en bakken. Verder is er een voorraad drinkwater voorzien, water om mee te wassen en te koken, een openluchtdouche en een droogtoilet met zicht op het bos – meer op je gemak kan je niet zitten! Indien gewenst, kan er ook een pakket verse groentjes en fruit voorzien worden van boeren in de omgeving, wat absoluut aan te raden is. Zo genoten wij van verse bloemkool, wortelen, koolrabi, appels, peren, …

Op het ritme van de natuur

Aangezien we ervoor gekozen hadden om het rustig aan te doen en er een absoluut relaxweekend van te maken, konden we helemaal op het ritme van de natuur leven. Toen we vrijdag in de vroege avond arriveerden, werden we verwelkomd door Paloma en Jeroen van OAKED. We konden meteen met de hele groep plaatsnemen rond het kampvuur voor een hapje en een drankje (gekoeld in de beek), en  uitleg over de do’s en dont’s bij het gebruik van de locatie. We hebben vooral heel veel gelachen en gebabbeld, terwijl de avond viel en de sterrenhemel boven onze hoofden zichtbaar werd.

We zijn het door de lichtvervuiling niet meer gewend, maar in het pikdonker van het Naamse platteland kan je niet anders dan met ontzag kijken naar de sterren, de planeten, de sterrenbeelden en de satellieten die boven onze hoofden passeren. En weinig is gezelliger dan het geluid van een kampvuur, af en toe wat hout op het vuur gooien, herinneringen ophalen en plannen maken!

Zicht op groen

Wanneer je dan ’s ochtends wakker wordt met het geluid van vogels en de zon die een mooie dag aankondigt, kan je humeur al niet meer stuk. Een goed vuur opbouwen om water te koken en spek met roerei te bakken, samen een koffie drinken en ontbijten met zicht op het groen, een wandeling uitstippelen, een beetje lezen, en de totale afwezigheid van storende geluiden… meer heeft een mens niet nodig om helemaal tot rust te komen.

Prachtig wandelen

Aangezien er in de omgeving verschillende wandelroutes zijn (waaronder de GR16), en iedereen in de groep sportief is aangelegd, leek het ons een goed idee om na het ontbijt op stap te gaan. De omgeving is sowieso prachtig, dus zowel voor zij die het graag niet te gek maken als voor de fervente wandelaars zijn er mogelijkheden zat om de regio te verkennen. Zelf kozen we voor een route die ons deels langs de Semois en doorheen enkele dorpjes (waaronder Mouzaive en Vresse-sur-Semois) leidde. Dit bood ons ook de mogelijkheid om onderweg te genieten van een lokaal biertje op een terras langs het water.

Sterren en een kampvuurtje, iemand?

Van wandelen krijgt een mens honger, en die konden we, eenmaal terug in het basiskamp, meer dan stillen met de samen klaargemaakte verse en lokale groentjes. Voor de liefhebbers waren er ook op het open vuur gebakken vlees, vis in papillot en groenteburgers. Wij hadden dan ook nog eens het geluk met een paar echte keukenprinsen en -prinsessen op weekend te zijn, waardoor we aten als koningen en koninginnen! Met een voldaan gevoel konden we onze dag opnieuw afsluiten onder een prachtige sterrenhemel, rond een heerlijk warm kampvuur.

Low-impact toerisme

Helaas komt aan alles een einde, ook aan weekends die veel langer zouden mogen duren … Na een tweede nacht in de tent, en een lekker (laat) ontbijtje, was het tijd om af te ronden. De ene al wat beter uitgerust dan de andere, maar wel allemaal met opgeladen batterijen, keerden we in de namiddag huiswaarts. Mét een hoop nieuwe herinneringen, en een nieuw favoriet plekje in het zuiden van het land. We hopen dat Laurence en Adrien nog heel lang hun deuren zullen openstellen voor deze vorm van low-impact toerisme, en dat OAKED nog heel lang de SlowDown Weekends blijft organiseren. Een absolute aanrader voor iedereen die er eens echt even tussenuit wil! En bij elke deelname draag je ook rechtstreeks bij aan de aanplant van een voedselbos.

Ook op SlowDown Weekend?

Hier zijn de volgende data en de daaraan gekoppelde thema’s:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

tien − twee =