Home Wandelen Waarop letten bij wandelschoenen voor kinderen?

Waarop letten bij wandelschoenen voor kinderen?

0
Waarop letten bij wandelschoenen voor kinderen?
(c) Berghen, Elien Jansen

Hoe je ervoor zorgt dat je kroost graag mee gaat wandelen? Door de juiste wandelschoenen voor kinderen aan te schaffen! Een goede wandelschoen vermijdt onverwachte glijpartijen en biedt kindervoeten de nodige grip om gezwind van tak naar tak of rots naar rots te springen.

Foto’s: Elien Jansen

Kinderen zijn licht en groeien snel. Goede wandelschoenen aanschaffen staat daardoor niet altijd bovenaan het lijstje. En toch zijn goede wandelschoenen belangrijk als je wil dat je kroost ook echt van jullie uitstapjes geniet. Kinderen zijn roekelozer en trekken er graag op uit; ze springen in plassen, lopen niet langs, maar door de modder en klimmen en klauteren liever dan dat ze rechtdoor wandelen. Dat (duur) paar hippe sneakers is dus om allerlei redenen niet geschikt.

Kans om te ravotten

Stevige, middelhoge en waterdichte schoenen met een robuuste zool geven je kinderen alle kansen om naar hartenlust te ravotten. Goede schoenen zorgen voor ondersteuning en stabiliteit op ongelijke ondergronden, zoals rotsachtige paden en modderige wegen, en zorgen er ook voor dat kindervoeten droog blijven.

Kinderwandelschoenen zijn ook niet zomaar een kleine versie van wandelschoenen voor volwassenen. Het materiaal is doorgaans soepeler en de pasvorm aangepast aan een kindervoet. Qua sluiting heb je zowel modellen met een veters, snelveters of een veterkoord als een velcrosluiting. Gewone veters kan je altijd nog (een tijdje) vervangen met snelveters, moest veters knopen nog niet lukken.

Waarop letten bij wandelschoenen voor kinderen?

Het kiezen van de juiste wandelschoenen voor kinderen is cruciaal voor hun comfort en veiligheid tijdens het wandelen.  Hier zijn vijf belangrijke kenmerken waar je op moeten letten bij het aanschaffen van wandelschoenen voor kinderen.

  1. Enkelondersteuning: kies voor schoenen die voldoende steun bieden rondom de enkels om verzwikkingen te voorkomen, vooral op oneffen terrein. Een middelhoge schoen is zeker voor buitenavonturen beter geschikt. Let wel op het gewicht. Je wil geen zware wandelschoenen kopen. Kwaliteitsmerken letten hier extra op en bieden het beste van twee werelden.
  2. Stevige Grip: een goede zool met diepe groeven biedt betere grip op gladde of natte oppervlakken en voorkomt onverwachte of pijnlijke valpartijen. Je kan de stevigheid van de zool beoordelen door de zool te buigen en te tordenen.
  3. Duurzaamheid: hoogwaardige materialen garanderen dat de schoenen de zware belasting van buitenspelen en wandelen in geaccidenteerd kunnen weerstaan. Let onder andere op de stiksels, de verstevigingen ter hoogte van de neus en aan de zijkant, en het gebruikte materiaal voor de buiten- én de binnenvoering.
  4. Waterdichtheid: wind- en waterdichte schoenen houden kleine voeten droog en voorkomen  blaren tijdens lange wandelingen in vochtige omstandigheden. Maar let erop dat de schoenen gebruikmaken van een membraan dat ook goed blijft ademenen, zoals Gore-Tex of Berghen-Tex.
  5. Comfort en pasvorm: zorg ervoor dat de schoenen goed passen, met voldoende ruimte voor de tenen, maar let er ook op dat ze niet te los zitten om schuiven en wrijven te voorkomen. Tip: haal de binnenzool uit de schoen en kijk of de voet van je kind er qua pasvorm goed op past. Misschien heb je ene model nodig met meer ruimte aan de tenen of een smallere hiel.

Extra tips

Laat de voeten van je kind in de winkel meten: kinderen groeien snel en hun schoenmaat kan veranderen binnen enkele maanden. Voor kindervoeten kan je een speling van 1,5 a 2cm aanhouden, zodat de tenen tijdens het afdalen niet tegen de voorkant duwen.

Investeer in kwaliteit: kwaliteitsschoenen zijn steviger, bieden een betere ondersteuning en gaan langer mee.

Goed om weten: goede wandelschoenen hoeven helemaal niet duur te zijn. Kijk naar de kindercollectie van het Belgische schoenenmerk Berghen, een paar stevige middelhoge kinderwandelschoenen heb je al vanaf € 95.

Test de schoenen op verschillende ondergronden. Beter outdoorwinkels hebben een testplatform in de winkel waar je opwaart en neerwaarts op kan lopen. Dit helpt om een gevoel te krijgen van hoe de schoenen presteren en aanvoelen op diverse terreinen.

Uiteraard houdt niets hen tegen om de schoenen elke dag aan te trekken, zeker in het herfst- en winterseizoen is een goede wandelschoen evengoed een schoen voor elke dag en de investering dus meer dan waard.

Hier enkele tips voor leuke herfstwandelingen met kinderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × 3 =