Home Nieuws Hoe sterk is de eenzame klimmer?

Hoe sterk is de eenzame klimmer?

0

Solo-climbing, simpel uitgelegd als “klimmen zonder touw”, is zonder twijfel de meest gevaarlijke manier van klimmen. Je zet je tegen de muur, begint te klimmen en kunt niet meer stoppen tot je boven bent. Want los je, schuif je uit en val je? Dan sterf je, ook daar kan geen twijfel over bestaan.

Deze manier van klimmen spreekt dan ook enkel de beste klimmers aan. Sommigen doen het net voor de adrenaline die je krijgt door deze gevaarlijke manier van klimmen, anderen doen het dan weer omdat je op die manier geen extra gewicht moet meesleuren en volledig vrij bent.

Ook Alex Honnold, ’s werelds beste soloklimmer, hoort bij deze laatste categorie. Hij is niet op zoek naar kicks of adrenalinestoten, hij wil gewoon klimmen. Geen gezever, geen rompslomp, geen gesleur met extra materiaal, gewoon beginnen klimmen en pas stoppen wanneer hij de top bereikt heeft. Het verschil met andere soloklimmers is wel dat Alex zonder beveiliging muren beklimt die gewone klimmers in een meerdaagse multipitch doen en “normale” soloklimmers zelfs nog niet overwegen.

En dan hangt hij daar aan de muur te genieten van de serene rust die hij daar heeft met de wetenschap de enige te zijn die aan deze muur hangt. Behalve uiteraard de cameraman, maar daar kunnen we alleen maar mee van genieten.