Home Nieuws Genieten en zekeren

Genieten en zekeren

0

Zoals jullie op onze facebookpagina misschien al zagen, maakte Far Out dit weekend het massief “La nouvelle jeunesse” in Freyr onveilig. Of veilig, liever, de cursus KVB3 leert ons net om rotsklimmen op een verantwoorde manier te doen.  

Zaterdagochtend beloofde niet veel goeds: een telefoontje lichtte ons in dat het vertrekuur verlaat werd omdat Freyr het middelpunt van een fikse regenbui was. Niet om half acht maar dus pas om een uur ’s middags vertrokken, om anderhalf uur later in een grijs maar regenvrij Freyr aan te komen. Afdalen naar het massief La nouvelle jeunesse, waar de rotsen nog een mengelmoes waren van reeds-zongedroogd en nog-natgeregend. Een uitdaging op zich dus, en de topografische kaart die we door tijdsgebrek online hadden gevonden in plaats van de officiële versie op papier te kopen, vertelde ons over een mooie route – 4C tot 5C, wat in gewone taal zoveel betekent als ‘doenbaar met enkele mooie passen’ – die we dan ook meteen aansneden.

La nouvelle jeunesse, een mooi beginpunt voor een eerste keer Freyr.

Lesje meteen goed geleerd: koop de topografische kaart zoals het hoort, steun hierbij niet alleen de mensen die hun tijd steken in het veilig houden van de Belgische massieven maar weet zelf ook beter waar je aan begint. Na in de route te hebben gehangen, gevloekt, geforceerd en geëindigd en mij ongelooflijk druk te hebben gemaakt in wat er allemaal niet lukte in wat een mooie opwarmroute had moeten zijn, bleek dat nieuwaangekomen klimcollega’s in de officiële topo lazen dat dit een 6a was. Lees (voor mijn rotsklimkunnen): een haalbare uitdaging wanneer je al goed bent opgewarmd. Een danige tegenslag dus, zeker doordat onze armen al stevig verkrampt waren, en we besloten een 4C-route van drie lengtes te doen. Na met een lichte regen bovenop het massief comfortabel te hebben zitten genieten tijdens het zekeren van mijn naklimmende broer, begonnen we aan de rappel naar beneden. Aangezien deze langer was dan een halve touwlengte, leerden we dus ook meteen hoe we van relais tot relais moeten rappellen.

Ook leermeester Michel geniet van ontspanning na het klimmen ...

’s Avonds, na het opzetten van de tent, het eten en reeds enkele pintjes bij het kampvuur, nog een uitgebreide herhalingsles en klaar voor zondag.

Gevolgd door een uitgebreide herhalingsles!

Zondag werd een mooie dag. Afwisselend zonnetje met een donkere wolk, maar over het algemeen voldoende warm om de rotsen overwegend droog te krijgen en soms zelfs vertrekken met een trui tot een lichte vorm van sadomasochisme te doen uitschijnen. Heerlijk klimmen dus, maar jammer genoeg geen foto’s van deze dag. Toch nog maar eens kijken voor een compact camera (dat onbreekbare model misschien?) want zo’n grote kloefer sleur je niet gemakkelijk mee de rotsen op.

Op naar het volgende avontuur!