Evenwicht troef

Een stevige portie durf, de wil om je hoogtevrees te overwinnen, vertrouwen in het materiaal maar bovenal:  een grote hap evenwicht. Dat zijn de belangrijkste ingrediënten om de hoogteparcours aan SnowWorld Landgraaf tot een goed einde te brengen. 

Pinksteren, voor de onwetenden een perfecte dag om het nieuwe Outdoor Park in Landgraaf uit te gaan testen. Zij die echter wel op de hoogte zijn van wat er tijdens die periode in dit Zuid-Limburgs stukje Nederland leeft, weet dat Pinkpop tijdens het pinksterweekend alles voor het zeggen heeft. Met de nodige festivalsfeer geraken we eindelijk aan SnowWorld, om ontvangen te worden met de live beats van het festival dat zich op amper honderd meter van het klauterparcours afspeelt. Een fel en warm zonnetje, live muziek en een leuke uitdaging: alle elementen zijn aanwezig om er een mooie pinksterdag van te maken.

Na het aanschieten van het harnas en het kijken van het veiligheidsfilmpje, trekken Annelies (mijn vriendin en fotomodel) naar het hoogteparcours. Het zal ongetwijfeld aan mijn haast kinderlijk enthousiasme hebben gelegen, maar tot op het ogenblik dat we onze levenslijn aan het parcours vastklikten, was ik vergeten dat Annelies een niet te evenaren hoogtevrees heeft. De vraag “willen jullie het lage of het hoge parcours doen?” werd dan ook met de snelheid van een van-een-berg-naar-beneden-tuimelende-vriendin beantwoord met “het lage, graag”.

 

Zelfs met hoogtevrees trotseerde Annelies de uitdagingen.

Het parcours zelf was voor mij een grote speeltuin, voor Annelies bij elke stap opnieuw een uitdaging. Over touwen klauteren, van platform naar platform springen, mijn glimlach raakte aan weerszijden constant mijn oorlellen begeleid door de live achtergrondmuziek van Pinkpop. Krijg echter niet het idee dat dit betekent dat het outdoorpark van Landgraaf gemakkelijk is. Bij elk obstakel keek ik namelijk achteruit om te kijken hoe Annelies het ervan af bracht, en haar witgeworden gezicht dat vaak boekdelen sprak, bewees dat de uitdagingen niet altijd een koud kunstje zijn. Ik met een compleet gebrek aan hoogtevrees en Annelies met een uitgesproken angst voor het vallen, samen vormden wij een ideaal testteam.

Uitdagingen

Het parcours, zoals gezegd opgesplitst in een hoge en een lage route, probeert zoveel mogelijk variatie te brengen in haar uitdagingen. Van de gekende ‘noorse boomstammen’ waarbij je over een opeenvolging van schommels moet lopen, over een biervat waarin je je naar de overkant moet takelen tot zelfs een snowboard waarop je naar beneden moet glijden – het blijft ten slotte Snowworld, niet? – het parcours in Landgraaf zal sowieso eender wie bekoren. Wie ervan overtuigd is nog meer hoogtevrees te hebben dan mijn geliefde klauterpartner – iets wat ik haast onmogelijk acht – en toch graag het parcours eens wil proberen, kan gerust de sprong eens wagen: Na enkele uitdagingen krijg je de mogelijkheid om met behulp van een perfect veilig overschakelsysteem je toer kleiner te maken en dus sneller terug op de begane grond te staan. Ook staan er zowel op het parcours als op de begane grond onder je verscheidene getrainde medewerkers, die met de glimlach tot bij jou klauteren als je het ergens niet meer ziet zitten. En tja, hoe weet ik dat? Omdat bij een moment dat mijn lieve woorden niet voldoende waren om Annelies over een ‘afgrond’ te doen springen, een begeleider haar even mentaal kwam bijstaan om haar wel zo ver te krijgen.

Al heb ik me reeds waanzinnig uitgeleefd in dit hoogteparcours, zowel in de hoge als de lage route, het deed mijn hart van enthousiasme wat sneller slaan om te zien dat het Outdoor Park zelfs nog wordt uitgebreid. Halverwege de route was er weer zo’n overschakelsysteem, waarbij nu slechts één richting een optie was. Toch zag je dat de werkers druk in de weer waren om de route met zo mogelijk nog spannendere uitdagingen uit te breiden. Landgraaf Outdoor Park? Nu al geweldig. Nog eens proberen wanneer het volledig af is? Met enorm veel plezier!

Meer info op www.snowworld.com.
Meer foto’s in het OutdoorPark foto-album op facebook.com/farout.be.