Home Nieuws Review: Timberland Pathrock

Review: Timberland Pathrock

0

Zolang het gaat over wandelen in onze lage landen, is het een persoonlijke keuze of je voor een hoge bottin of een lage stapper kiest. Uw Far Outredacteur – die normaal bij bottinnen zweert – testte de lage wandelschoen Timberland Pathrock. 

Een lage wandelschoen, you love it or you hate it. Vorig jaar trok ik een paar stevige, hoge bottinnen aan waar ik sindsdien elke stevige tocht in heb gedaan, en heb daar sindsdien bij gezworen. Een keer testte ik nog een lage wandelschoen, maar dat sloeg toen behoorlijk tegen. Toch zijn er vele wandelaars die een comfortabele lage schoen als het summum zien, zeker wanneer de wandeling een combinatie is van verstevigde paden en lossere ondergrond. Ik kreeg de kans de Timberland Pathrock uit te proberen en greep deze met beide voeten.

De Timberland Pathrock ziet er alvast mooi uit met zwart en rood, wat de schoen wel een sportievere look geeft. Toch zit de schoen meteen comfortabel en voelt hij al tamelijk stevig aan zelfs wanneer je de veters nog niet hebt vast gedaan. Met de veters vast klaar voor een wandeltocht, maar dus voor de eerste keer met schoenen die mijn enkel niet ondersteunen.

Stevige schoenen met een sportieve look

Het wandelterrein waar ik voor koos, was de Brunsummerheide in het Nederlandse Heerlen. Deze heide is met haar 1800 hectare aan wandelgebied was het terrein bij uitstek om wandelschoenen te testen zonder de uitdaging te groot te maken. De laatste keer dat ik lage wandelschoenen had aangetrokken, was namelijk met de Dodentocht en daar had ik het vermoeden dat mijn rugpijn aan de nog niet genoeg gewende schoenen lag. Een mildere uitdaging deze keer, tijdens een ontspannen wandeling in een toch afwisselend terrein.

De Brunsummerheide heeft namelijk nog danige glooiingen, waarbij je zowel over bosgrond als los zand de heuvels op en afloopt en soms zelfs door drassiger terrein langs een riviertje loopt. De wandeling ernaartoe was over asfalt, dus ook die ondergrond werd meteen getest. Eerste bedenkingen na een heidewandeling van een vijftiental kilometer? Een comfortabele stapschoen die voor de lage landen zeker geschikt is, maar voor ruwer terrein verkies ik toch nog de steun aan mijn enkel.

Even pauzeren met het uitzicht op de Brunsummerheide.

Een tweede test volgde de dag erna, tijdens het uitvoeren van het hoogteparcours aan Snowworld Landgraaf. Bij dit parcours zouden botinnen zijn overgekomen als klompen tijdens een danswedstrijd, maar deze lage Timberlands daarentegen waren ideaal. Niet te bombastisch en dus ideaal voor flexibele bewegingen (af en toe moest je snel kunnen reageren en van balkje naar balkje springen), doch met een uitstekende grip en de nodige stevigheid om op touwen, balken, planken en kabels volledig op mijn gemak te zijn. (Wat verder hoorde ik iemand klagen dat het toch niet ideaal was met schoenen type All Star).

De schoenen "in werking" op het outdoorpark van Snowworld

Enige nadeel dat ik er tot nu toe aan ondervond: het ademend vermogen is met dikke stapsokken wat minder. Mijn voeten zijn niet “nat van’t zweet”, maar binnen een straal van vijf meter zal men wel geweten hebben dat ik na een stevige tocht mijn schoenen even uittrek.

Conclusie: Ondanks een eerdere negatieve ervaring met een lage wandelschoen, was ik aangenaam verrast door deze Timberland Pathrock. Een goede grip, een zachte pasvorm en goede schokdemping maakten zowel wandelen als klauteren comfortabel. De kans is zelfs groot dat ik deze schoenen zal gebruiken voor mijn wandelvakantie in Montenegro deze zomer.

Timberland Pathrock:

  • Perfecte grip op zowel paden (path) als rotsige of stenige ondergrond (rock)
  • speciale zool met maximale tractie op elke ondergrond
  • waterdicht gore-tex membraan
  • zool bestaat voor 42% uit gerecycleerd materiaal, de voering voor 100% uit gerecycleerde plastiek flessen

Meer info op www.timberland.com.