Home Nieuws ’s Werelds WandelWegen: Huashan bergpad

’s Werelds WandelWegen: Huashan bergpad

0

Van een prachtige wandeling door ongerept Sicilië tot een historisch aangelegd wandelpaadje in een Chinese vallei, in ‘s Werelds WandelWegen gaan we op zoek naar de mooiste, speciaalste, gewaagdste of andere superlatieven. Een nog stevigere dan de Caminito del Rey is dit Chinese bergpad op de Huashan. 

De Chinese berg Hua of Huashan was en is al jarenlang een geliefde berg voor het stevigere alpinisten-, klim en/of Via Ferratawerk, maar ook voor de gelegenheidswandelaars die de prachtige “Heavenly Stairs” willen bewandelen. De hoogste top meet 2155 meter, waardoor je de berg niet meteen een uitdaging qua hoogte alpinisme kan noemen. Toch zijn de meningen over het beklimmen van deze berg verdeeld. Het bergpad dat aan deze berg gelinkt wordt – als je het op sommige plaatsen al een bergpad kan noemen – wekt namelijk net als dat van de Caminito del Rey een zware discussie op. Gooi daar dan nog bij dat men op de berg nog niet zo’n kaas gegeten heeft van de term “mountain rescue”. Of is dat slechts fictie van een overbezorgde bergwandelaar?

De "Heavenly Stairs". Terechte naam!

Wie informatie opzoekt over deze berg, komt namelijk als een van de eerste resultaten op het verhaal van Rick Archer uit, genaamd “The Dangerous Huashan Hiking Trail in China”. Scroll je zonder lezen door deze pagina, dan ben je helemaal verkocht door de prachtige beelden van een prachtige bergketen, bezaaid met Taotische tempels, mooie uitzichten en een begin aan de wandelweg dat haar naam “Heavenly Stairs” niet gestolen heeft. Begin je echter de tekst te lezen, dan slaat de schrik je om het hart door de verschillende getuigenissen die bewijzen dat deze berg levensgevaarlijk is.

Over de "Heavenly Stairs" kan je wandelen tot aan deze westelijke piek. Tot hier een rustige wandeling.

De wandeling tot aan de eerste piek is namelijk een mooie zondagswandeling voor eenieder met ietwat conditie die van het prachtige uitzicht wil genieten. Bovendien kan je een deel van dit stuk overslaan door de gondel te nemen, wat deze piek heel wat toegankelijker maakt voor het grote publiek. Terecht ook, want het zicht is adembenemend, maar de getraindere alpinisten hebben dan al sneller de neiging om ook de vier andere pieken op te zoeken. De tweede en derde piek zijn ook nog steeds doenbaar, al wordt dit al zwaarder en zwaarder. Maar daarna volgt het pad dat deze wandeling zo bekend maakt: de houten planken en de haast amateuristisch geslagen Via Ferrata.

Een houten paadje uit planken van pakweg 30cm breed, een verticale trap bestaande uit enkele stalen pinnen die in een rotsspleet zijn geslagen, met niets dan een staalkabel om je aan vast te hangen en onder je voeten een afgrond van meer dan 1000 meter. In deze zin kan je het bekendste stuk van de wandeling omschrijven. Toch zou ook dit stuk doenbaar moeten zijn voor eenieder die stalen zenuwen en een goede conditie heeft, dus waar komt dan de “paniek” vandaan? Wikipedia (de allesweter) beschrijft het verhaal van Rick Archer als fictie en zegt dat filmpjes en foto’s op de foto overdreven en geënsceneerd zijn. Een overbezorgde alpinist die zijn favoriete route zag overstroomd worden door toeristen, misschien?

Zolang je het niet als een halve gek aanpakt – zonder harnas, zoals de persoon in dit filmpje – is het Huashan wandelpad “gewoon” een mooie uitdaging in een mooie setting! Want nog meer als bij de Caminito Del Rey is het écht onverantwoord om hier niet aan je eigen veiligheid te denken.

 

Interessante links:

http://www.ssqq.com/archive/vinlin27d.htm

http://www.justin-klein.com/huashan-danger-trail

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hua_Shan