Home Nieuws Na wind, zweet, regen en plassen – je outdoorjas wassen!

Na wind, zweet, regen en plassen – je outdoorjas wassen!

0

Een waterdichte regenjas, een ademende trui, thermisch ondergoed, … Kledij krijgt steeds betere en steeds specifiekere doelen opdat wij ons er goed, warm en droog in voelen. Maar net als alle kledij, hoort ook deze specifieke kledij af en toe eens gewassen te worden. Hoe spring je daar dan best mee om? 

Vorig jaar kreeg ik van Peak Performance een BlackLight Proshell mee om te testen tijdens mijn hike over de HRP. Mijn vriendin kreeg de Columbia Titanium mee met datzelfde doel. Wie Far Out 13 las, weet dat dit niet meteen is afgelopen zoals gepland. Een val van de berg was mijn vriendin haar afsluiter, een stevige sprong in het ijle en een rotsige ondergrond als glijbaan om haar achterna te gaan, betekenden (uiteraard) ook voor mij het einde van onze trip. Dat de BlackLight hier slechts een minikrasje op de mouw aan overhield, is fenomenaal. De Columbia, die het wat zwaarder te verduren kreeg, liep enkel een klein “met siliconen op te lossen” scheurtje op. Bij wijze van beterschapscadeau mochten we van beide merken onze jas bijhouden, zodat deze ons ook bij latere avonturen droog zouden houden.

Van links naar rechts: de Peak Performance BlackLight en de Columbia Titanium

Het voordeel aan een degelijke regenjas is dat je deze niet zo vaak wast als een trui. Maar als je deze in weer en wind draagt, ermee fietst, loopt, sport, stapt, klimt en wie weet wat nog, dan kan het wel eens zijn dat je erin begint te zweten. Zelfs de beste jas blijft dan ook niet eeuwig proper en zelfs het beste ademend membraan mag dan wel eens uitgeblazen worden. Maar natuurlijk steek je je trouwe en dure jas niet zomaar bij de handdoeken in de kookwas. Om te horen wat we dan wel mochten doen, staken we ons licht op bij James de Cabooter, de verantwoordelijke voor de BeLux bij Peak Performance.

 Jassen Wassen!

Een waterdichte, ademende jas hoef je niet per se bij de droogkuis binnen te gooien. Ook de gewone wasmachine kan een grote hulp zijn, als je maar enkele belangrijke dingen in acht houdt.

Alle ritsen dicht? Klaar voor de rit!

Een belangrijke tip voor de jas in de machine gaat? “Sluit op voorhand alle ritsen en velcro’s”, weet James, “daar voorkom je al veel ongelukken mee.” Het zou inderdaad jammer zijn als de jassen alsnog scheuren opliepen door een avontuur in de trommel.

“Het wassen zelf doe je op maximum 40°, zodat de synthetische materialen geen last van de warmte krijgen. Gebruik ook nooit wasverzachter: dit kan het GTX-membraan aantasten.” We wassen net om het ademende membraan terug te laten ademen. Dit dan terug gaan verstroppen met wasverzachter, zou dus niet het beste idee ter wereld zijn.

Jassen het machine in en kiezen voor een lage temperatuur. Hier in het wassalon: "synthetische was - 30°"

“Je jas drogen mag best in de droogkast”, vindt James, “maar om de waterdichte en ademende eigenschappen terug te revitaliseren kan je ook hier best voor een lagere temperatuur kiezen.”

Enkele extra tips:

  • Elke jas of trui van elk specifiek merk heeft nog eigen vereisten: kijk altijd goed het etiket na voor je blindelings deze tips opvolgt.
  • Gebruik geen product dat je bij in de trommel moet gieten om een betere waterdichtheid te garanderen: dit werkt het ademende membraan tegen. (Ook hier weer wordt het membraan verstropt). Het materiaal van je jas is het resultaat van stevig onderzoek naar waterdichte stoffen en moet dus alleen eens “verfrist worden”.
  • Wil je toch een extra zekerheid, hang dan de jast aan een kapstok in een open ruimte en spuit de buitenkant in met de spuitbus waarmee je je winterschoenen inspuit. Dit zorgt ervoor dat enkel de buitenste laag een extra coating krijgt, zonder dat de binnenste, ademende lagen worden volgeslibt.

Geniet van je wederom gloednieuwe jas!