Home Nieuws Banff 2013 – het verdict van Far Out

Banff 2013 – het verdict van Far Out

0

Deze week hield de Banff Mountain Film Festival World Tour haar eerste stops in Brussel. Far Out was er – uiteraard! – bij en geeft al een kleine mening over de verschillende films!

Deze week reeds in Brussel van het Banff Mountain Film Festival gaan genieten? Of staat er nog een andere screening in je agenda? Of twijfel je nog of zo’n filmavondje wel de moeite zal zijn?

Wij kunnen alvast met zekerheid zeggen: de moeite is het zeker! Liefhebbers van klimmen, stappen of fietsen, maar ook zij die een stevige uitdaging niet uit de weg gaan: laat je inspireren!

Wat vonden wij over het algemeen van de films?

Opvallend aan de voorstelling van dit jaar, is het grote aanbod aan kortfilms. Lilly Shreds, Unicorn Sashimi, Ernest, … het zijn enkele voorbeelden van filmpjes van een vijf- of tiental minuten, die een zo mooi mogelijk beeld proberen schetsen van een specifiek gegeven. Of het nu respectievelijk over een geschifte downhillhond, diepsneeuw tot aan je neus of een haast decenniumoude survivalkenner gaat; elk filmpje geeft je ofwel een lach, of kriebels om te gaan skiën of een warm gevoel. Mooi zo, maar ons gaat het natuurlijk voornamelijk over inspiratie opdoen. De films die voor ons dan ook bovenaan het lijstje prijken?

Reel Rock Honnold & Crossing The Ice

Alex Honnold, we kennen hem ondertussen allemaal. Zonder touwen of andere zekersystemen El Capitan beklimmen, het was de stap die hem ook buiten de klimwereld internationale faam bezorgde. Maar hoe gaat hij daar zelf mee om? Hoe blijft hij zijn eigen rustige klimmaniakale zelve in een wereld die zich poogt te vullen met glitter en glamour? Simpel: je eigen doelen blijven stellen en deze uitvoeren! Zoals de drie grootste klimmassieven van Yosemite proberen klimmen in minder dan 24 uur? Of eerder door de hoogste en haast onklimbare boulder gaan uittesten? Awel ja, zo bijvoorbeeld!

Crossing The Ice gaat dan weer over twee Australische jongelui. “Australiërs? Wat hebben die met ijs te maken?” Exactly. Twee jonge knapen, nog nooit op skilatten gestaan, besluiten ’s werelds eerste Antarcticareizigers na te doen. Amundsen en Scott, de gekende rivalen, trokken richting de magnetische zuidpool met niets anders dan een kompas. ‘Dan kunnen wij dat ook!’, vinden Cas en Jonesy. En het blijken keikoppen, want vier jaar later beginnen ze aan hun expeditie. Dat terwijl een Noorse avonturier datzelfde plan heeft? Dat maakt het alleen maar spannend!

 

Banff de moeite waard dit jaar? Absoluut zeker waar! Een handvol leuke kortfilms, enkele langere en prachtig verfilmde verhalen en (voor ons) twee uiterst inspirerende histories, dàt is Banff 2013.

Voor data en tickets: www.banff.be.