Home Nieuws Kunyang Chhish East overwonnen

Kunyang Chhish East overwonnen

0

Al eens van de Kunyang Chhish gehoord (of nog beter: weet je hoe je’t uitspreekt?) Dan weet je vast ook dat deze 7.400 meter hoge berg nooit eerder een klimmer op haar bergtop zag. Tot Hansjörg Auer, Matthias Auer en Simon Anthamatten zich er vorige maand op gooiden.  

Derde keer goede keer, moeten de Oostenrijkse broers en hun Zwitserse kompaan gedacht hebben. Zij begonnen 14 juli als derde expeditie waaghalzen (en ook voor hen zelf de derde poging) aan de klim van de Kunyang Chhish East in het Pakistaanse Karakoramgebergte. En gelijk hadden ze, zo maakt The North Face nu bekend, want op 18 juli konden ze het uitzicht vanop de bergtop aanschouwen.

Dat deze klim geen wandelingetje was, mag duidelijk wezen. De laatste meters waren zwaar; tenen en vingers bevroren en de klim over de schitterende ijswand was zeer vermoeiend. Op 7.000 meter hielden de drie mannen een korte pauze voordat ze de laatste wand beklommen. Hoewel de weersomstandigheden verslechterden naarmate ze hoger kwamen, bereikten ze rond 12u30 toch de top. Het doel van de expeditie, die in totaal anderhalve maand duurde, was bereikt.

De berg en de voorgangers

De Kunyang Chhish East is een subtop in het Kunyang Chhish-massief. De hoofdberg is 7.852 meter hoog en is daarmee de 21ehoogste, vrijstaande top ter wereld. In 1971 ondernam een Pools klimteam onder leiding van Andrzej Zawada de eerste klimpoging, maar zij slaagden er toen niet in de oostelijke zijde te bedwingen. In 2006 kwam het Amerikaanse duo Steve House en Vince Anderson het verst – op driehonderd meter van de top moesten ze omdraaien.

De overwinnaars

De Oostenrijkers Hansjörg Auer, zijn broer Matthias Auer en de Zwitser Simon Anthamatten zijn dus de eersten die de klim succesvol afronden. Een mooie prestatie die dankzij Hansjörg Auer ook op de naam van The North Face komt: Hansjörg maakt namelijk deel uit van het TNF Alpine klimteam. Meer informatie over dit klimteam vind je op www.thenorthface.com.