Far Out ging kamperen met opa’s oude spullen

Retro Special - Kamperen zoals vroeger

Omdat het nieuwste Far Out-nummer in het teken staat van retro, gingen redacteur Toon en zijn kameraden kamperen met enkel spullen uit de tijd van toen. Lees hier een preview van zijn avonturen met lekke tent en loodzware rugzak.

John blaast het stof van de rode blikken doos en kijkt met een fon­keling in de ogen naar het verweerde deksel. “Hierin zit een kam­peervuurtje dat je nog met een steeksleutel in elkaar moet vijzen”, vertelt hij.“Het is gemaakt in de tijd dat Zweeds kampeermateriaal ook nog écht uit Zweden kwam. Ik heb het al zeker 65 jaar.”

Het vuurtje is een van de talrijke oude en in onbruik geraakte schatten die ik meeneem op mijn retro kampeertocht. Ik steek de doos voorzichtig in mijn rugzak met ijzeren frame, zet een dertig jaar oude scoutshoed op mijn hoofd en neem een verfrissende slok metalig smakend water uit mijn geblutste aluminium drinkbus. Ik ben er helemaal klaar voor.

Maar hoe doe je dat juist, retro kampe­ren? “Ergens in het wild op een veldje gaan staan en koken op een kampvuur”, zeggen mensen die het zouden moeten weten. Of nog: “Gamellen en marshmallows!” Maar dat is tegenwoordig allemaal gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wildkamperen is anno 2015 in regel verboden en er zijn in België ondertussen maar liefst vijf verschillende wetten die kampvuren regelen. Een van die wetten verplicht je om met je open vuur minstens 100 meter van huizen, bossen of heiden vandaan te blijven. Niet gemakkelijk in ons volgebouwde land. Na even zoeken, valt ons oog op de paalkampeerzone in het mooie Stekene. Een afgelegen paradijsje waar wildkamperen nog is toegestaan en een kamp­vuurcirkel op ons ligt te wachten.

We komen met z’n vijven aan op de kam­peerplek en trekken het oude driehoekstentje uit onze te zware rugzakken. “Hij is wel niet meer waterdicht”, zegt een van mijn kam­peerkompanen bijna verontschuldigend. Hij vond het tentje ergens weggestopt op zijn zolder. Met het oog op het wisselvallige weer zou dat vannacht een probleem kunnen geven, maar we stellen het toch met veel plezier op. Tenminste, dat proberen we.

Tekst: Toon Verlinden

Lees het hele verhaal in Far Out #16, nu in de krantenwinkel.

Retro Special - Kamperen zoals vroeger
Retro Special – Kamperen zoals vroeger