Tekenbeten voorkomen? Hoe? Waar zitten ze? Wat kan je doen?

Teken in België – en dan vooral in de Ardennen, de Kempen en de provincie Brabant – komen veelvuldig voor en ze kunnen link zijn met enkele nare ziektes. Zo’n 12 % van deze bloeddorstige diertjes is besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Tekenbeten voorkomen, is dus de boodschap.

Ook Care Plus wil mensen bewust maken van de schaduwkant van zonnige dagen. Het merk heeft daarom een hele range aan producten – van sprays met en zonder Deet tot geïmpregneerde sokken – die de teek op afstand houden en dus tekenbeten voorkomen. Dat is nodig, want volgens de meest recente cijfers raadplegen er jaarlijks zo’n 20.000 mensen hun huisarts n.a.v. een tekenbeet. 8 à 10.000 mensen vertonen ook zichtbare tekenen van de ziekte van Lyme. Stap één naar minder beten is bewustwording. Check ook de speciale infographic onderaan vol tekenweetjes.

Waar zitten dan zoal de meeste teken?

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) wil de gebieden met het hoogste risico op tekenbeten in kaart brengen, dit om de actieve preventie van de ziekte van Lyme te verbeteren. Om die gebieden over heel België te identificeren, lanceert het WIV de nieuwe website TekenNet.be. Je kan hier zelf je steentje toe bijdragen door eenvoudig aan te geven waar je al dan niet bent gebeten door een teek.

Ben je toch gebeten? Doe de Care Plus Tick-Test!

Na een tekenbeet moet je snel handelen. Als je wacht op de eerste ziekteverschijnselen kan de besmetting al chronisch zijn. Ga altijd naar de huisarts als er een rode kring (Erythema Migrans) rondom de beetplek ontstaan of als je klachten hebt. De Erythema Migrans verschijnt in 35-50% van de gevallen binnen drie weken op de beetplek. Die plek breidt zich langzaam uit, vervaagt in het midden en verdwijnt dan.

De Care Plus Tick-Test is baanbrekend. Met deze teken-test kun je zelf na de beet vaststellen of de teek de Borrelia bacterie bij zich draagt, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. De tekentest ziet eruit als een zwangerschapstest en geeft binnen 20 minuten resultaat. Is het resultaat positief, dan kan je huisarts meteen beginnen met behandelen. En hoe eerder je begint met de behandeling, hoe groter de kans van slagen.

Klik op onderstaande afbeeldingen om te weten hoe je tekenbeten kan voorkomen.

Meer info –> Care plus

Care Plus infographic
Care Plus infographic

PB_Careplus_teken_2015_2_C4_OK_2-1 PB_Careplus_teken_2015_2_C4_OK_2-2