Douglas Tompkins, stichter van outdoormerk The North Face kwam afgelopen dinsdag om ijdens een kajakaccident in Chile. Hij was 72.

Tompkins maakte deel uit van een groep van vijf kajakkers die in Chileens Patagonië met hun kajak het General Carrerameer op trokken. Een golf flipte vier kajaks om en Douglas en drie anderen kwamen in het ijskoude water terecht. Een patrouilleschip van het leger kon hen met de helikopter redden. Alleen Tompkins was er slecht aan toe. Hij werd zwaar onderkoeld naar het ziekenhuis van Coyhaique, 1832 km ten zuiden van Santiago, overgevlogen. Bij aankomst bedroeg zijn lichaamstemperatuur 19 graden…

Tompkins richtte in de jaren zestig The North Face op, toen een klein ski- en hikingmark gebaseerd in San Fransisco. Hij was ook medeoprichter van Esprit. Het fortuin dat Tompkins verdiende, investeerde hij steevast om grote stukken land aan te kopen in Chile en Argentinië en die te beschermen en toegankelijk te maken voor toeristen. Ze stelden boswachters aan, bouwden wandelpaden, infrastructuur en campings en schonken een aantal parken weg aan de overheid.