Fietsroutes langs Europese rivieren
©Tirol Werbung Innsbruck, Kranebitten

Fietsen is een leuke ontspanning die je uren kan volhouden en die je lichaam en geest zo tot rust brengt. Water en wind geven bovendien een extra dimensie aan de vrijetijdsbesteding. Wil je er eens echt uit en jezelf weer helemaal opladen? Laat je dan inspireren door een van deze acht fietsroutes langs Europese rivieren.

Tekst: Yves Brokken (YBRO Sports Writing)

Fietsroutes langs Europese rivieren

  1. Arno – Italië / Dwars door Toscane

Route: Monte Falterona – Marina di Pisa / Afstand: ca. 270 km
De Italiaanse rivier Arno ontspruit op de Monte Falterona, een bergtop in de Apennijnen, en stroomt van daaruit verder via Arrezzo, Firenze, Empoli en Pisa richting Marina di Pisa, waar hij uitmondt in de Ligurische Zee. Vroeger was de Arno de levensader van Toscane, vandaag geeft de rivier identiteit aan de regio. Fietsen kan langs beide oevers en je geniet van heel wat groen tussen de steden door. Bovendien maak je kennis met het golvende en typisch rustieke Toscaanse platteland, en het artistieke en culturele erfgoed dat Toscane rijk is. Het historisch mooiste plekje langs deze route ligt met de Ponte Vecchio bijna vanzelfsprekend in Firenze. Italië staat niet bekend om zijn goede fietspaden, maar met Euro Velo, het bewegwijzerd Europees fietsroutenetwerk, zit je zo op het goede spoor. www.turismo.intoscana.it en www.eurovelo.com

  1. Inn – Zwitserland en Oostenrijk / Tiroolse etappes

Route: Martina – Erl / Afstand: ca. 190 km
Op een klassieke, maar gezellige manier fietsen door Oostenrijk? Dat kan zonder organisatorische rompslomp via de Innradweg, een fietsroute van circa 190 kilometer die je vanaf de Zwitserse grens langs mooie culturele bezienswaardigheden voert. Je kan de route perfect indelen in verschillende etappes. De ene zal wat heuvelachtiger zijn, de andere laat je kennismaken met de bossen van het Tiroolse plateau of biedt overweldigende vergezichten. Trekpleister is zonder meer het statutaire Innsbruck, dat genoemd is naar de brug over de Inn. Die universiteitsstad was in de twaalfde eeuw een belangrijke halte op de handelsroutes van Italië en Zwitserland naar Duitsland. www.visittirol.nl/innradweg

  1. Moezel – Duitsland /Kamperen tussen de wijn

Route: Perl – Koblenz / Afstand: ca. 240 km
Deze Moezelwijnroute maakt deel uit van de internationale Velo Route Moselle en ligt bezaaid met mooie wijndorpjes. Het grootste deel van de route loopt namelijk door het groene en uitermate fietsgeschikte Moezeldal. Een topper onder de fietsroutes langs Europese rivieren. Trier, de oudste stad van Duitsland, fascineert bezoekers met bezienswaardige bouwwerken uit de Romeinse tijd, zoals de Porta Nigra. Een bezoekje waard! Dat is ook de Bremmer Calmond, de steilste wijngaard van Europa, die verderop in Bremm ligt. Een ideale fietsuitstap voor wie graag kampeert. Logeren kan ook prima in de bungalows, appartementen, stacaravans en campingplaatsen van Landal Sonnenberg in Leiwen, dat vele activiteiten voor jong en oud aanbiedt. Huur je liever ter plaatse een fiets voor een wat kortere rit? Dat kan in vele dorpjes aan de Moezel. www.mosellandtouristik.de/nl en www.radweg.de/mosel

  1. Morava – Tsjechië / Zuidelijke rivierenroute

Route: Znojmo – Olomouc / Afstand: ca. 300 km
Een prima fietsvakantie voor wie van vlakke wegen houdt, is de Moravian Trail langs de Moravarivier, vertrekkende van het tegen de Oostenrijkse grens gelegen Znojmo, aan de rand van de Tsjechisch-Moravische Hoogvlakte. Natuurreservaten, werelderfgoederen en wijngebieden vormen meerdere malen een prachtig fietsdecor. Het immense parklandschap van Lednice-Valtice met triomfbogen, paleizen, slingerende bosbeken en mysterieuze moerasbossen doet de ogen openen. Of je kan de aartsbisschoppelijke tuinen van Kromeriz en het openluchtmuseum in Straznice gaan bewonderen. www.czechtourism.com

  1. Seine – Frankrijk / Franse jaagpaden

Route: Le Havre – Elbeuf / Afstand: ca. 120 km
De Seine heeft haar oorsprong ten noorden van Dijon, in een kleine vallei gelegen op de weg richting Châtillon-sur-Seine. Ze mondt uit in Het Kanaal ter hoogte van Le Havre. Via de Véloroute du Val de Seine fiets je langs jaagpaden en rustige wegen zonder verkeer. Het startpunt ligt bij Le Havre en het eindpunt bij Elbeuf. De grotendeels vlakke route voert door idyllische landschappen en oude steden. De indrukwekkende kathedraal van Rouen en het benedictijns klooster in Jumièges trekken de aandacht. Het traject van 120 kilometer kun je helemaal in je eigen tempo afleggen. De Véloroute du Val de Seine is ook geschikt voor mensen met een handicap. Onderweg zijn er goede accommodaties, hotels, restaurants en allerlei fietsvoorzieningen. Natuurlijk kan je nog veel verder fietsen. Via Rouen bol je langs de Seine naar Parijs. Tot Dijon is het nog makkelijk zeshonderd kilometer rivierfietsen. www.seinemaritime.net

  1. Taag – Spanje en Portugal /Noorden van Iberisch Schiereiland

Route: Muela de San Juan – Lissabon / Afstand: ca. 1000 km
Duizend kilometer fietsplezier biedt de Taag, die daarmee de langste rivier van het Iberische Schiereiland is – al heeft de Spaanse Ebro wel een groter stroomgebied. Het is ook van de meest bijzondere van de fietsroutes langs Europese rivieren. Het startschot wordt gegeven op de Muela de San Juan, een berg in de Sierra de Albarracín, ten oosten van Madrid. Via het Parque Natural Tajo Internacional volgt de Rio Tejo zestig kilometer lang de Spaans-Portugese grens. Zin in wat kunstwerk, dan zijn de Vasco da Gamabrug en de Ponte 25 de Abril rondom de historische hoofdstad Lissabon echte aanraders. www.spain.info en www.visitportugal.com

  1. Theems – Engeland / Londen ontdekken

Route: Kemble – Southend-on-Sea / Afstand: ca. 250 km
De grootste rivier van Engeland ontspringt in Kemble bij Cirencester in de heuvels van de Cotswolds, stroomt doorheen prachtig landschap tussen Oxford en Reading om vervolgens dwars door Londen te slingeren. Het Thames Path passeert in de Engelse hoofdstad onder meer de overbekende Tower Hill, London Bridge, London Eye en Houses of Parliament. Bij Southend-on-Sea stroomt de Theems in de Noordzee. Veel plaatsen op deze route zijn met de trein bereikbaar. Ook logeren mag geen probleem zijn. Enkel in de kleinste dorpjes is er een beperkte overnachtingscapaciteit en moet je tijdig boeken. www.the-river-thames.org.uk

  1. Oder/Neisse – Tsjechië, Duitsland en Polen / Vrede en vriendschap

Route: Nová Ves – Ahlbeck / Afstand: ca. 625 km
De Duitse rivier Oder en Poolse rivier Neisse vormen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de grens tussen Duitsland en Polen, oftewel de Grens van Vrede en Vriendschap. De fietsroute begint in het noorden van Tsjechië, waar de bron van de Neisse ligt, en loopt ruim zeshonderd kilometer noordwaarts tot Ahlbeck, vlakbij het meer Stettiner Haff en het eiland Usedom in de Oostzee. Het traject gaat door het IJzergebergte en langs mooie paden met adembenemende vergezichten. Een ideale tocht voor wie van regionale culinaire specialiteiten houdt. Maar eigenlijk biedt deze van de mooiste fietsroutes langs Europese rivieren voor ieder wat wils: van kastelen over natuurparken tot diverse buitensportactiviteiten. www.oderneisse-radweg.de

Ontdek ook deze culinaire fietsroutes in Wallonië.