Home Anders Outdoor In de gordel: 3 x via ferrata routes voor beginners

In de gordel: 3 x via ferrata routes voor beginners

0
In de gordel: 3 x via ferrata routes voor beginners
© Shutterstock, Jakub Cejpek

Via ferrata, oftewel klettersteigen, is voor een breed publiek toegankelijk, jong en oud, ervaren en minder ervaren. Iedereen die een beetje een lichamelijk conditie heeft en niet bang is van hoogtes kan zo aan de slag. Met één van deze drie via ferrata routes voor beginners bijvoorbeeld.

3 via ferrata routes voor beginners

  1. Via ferrata Planfoy

Waar: Planfoy, Haute-Loire, Frankrijk / Tijd: 2 uur / Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Na verbeteringswerken is deze klettersteig weer helemaal geopend. De weg begint met een korte klim naar een hangbrug, gevolgd door een makkelijk begaanbaar stuk naar de top, en eindigt aan een bosrand waar je via vijf hangbruggen door de bomen oversteekt naar een rots. Absolute beginners en kinderen kunnen via een eenvoudige weg terug naar de parkeerplaats, de anderen vervolgen de weg via een klim naar de aanlooproute.

Via ferrata Planfoy
© Club Alpin Francais de Montbrison

    2. Dr. Julius Mayr-Weg

Waar: Beierse Alpen, Duitsland / Tijd: 4,5 uur / Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Een mooie klettersteig voor beginners en kinderen vanaf tien jaar. Verschillende gewone wandelwegen leiden naar het Brünnsteinhaus, daarna loop je nog zo’n 150 meter door op een normaal pad voor de klettersteig begint. Eerst moet je door een spleet in een rots, daarna volgen wat leuke trappen. Die brengen je naar een rots met een klein kapelletje erop. Tot slot volgt de route een wat steile bergkam met prachtige uitzichten.

Via Ferrata Beierse Alpen
© www.hoehenrausch.de

   3. Tschengelser Hochwand

Waar: Zuid-Tirol, Italië / Tijd: 3 uur / Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Vanaf berghut Rifugio Serristori/Düsseldorfer Hütte volg je pad nr. 5 richting Passo di Zai/Zayjoch tot aan het gletsjermeer. Hier is de splitsing naar de Croda di Cengles. Op dit punt begint de via ferrata, of liever gezegd twee. Er is namelijk een nieuwe klettersteig aangelegd over de zuidwand. Beide wegen zijn goed te doen. Voor de afdaling volg je de normale route.

Via Ferrata Zuid-Tirol
© Südtirol Marketing

Meer weten over klettersteigen, de betekenis van via ferrata, de moeilijkheidsgraden… Alle basisinfo en uitleg hebben we gebundeld in de 8 W’s van de IJzeren Weg: klettersteigen voor beginners.

In België kan je ook terecht bij Semois Aventure.