Klettersteigen voor beginners: de 8 W’s van de ijzeren weg

klettersteigen
© Shutterstock, hektoR

Wandel je graag in de bergen, maar wil je wat meer uitdaging, zonder de doorwinterde alpinist uit te hangen? Word je warm van richels, kloven en uitzichten die lopend bijna onbereikbaar zijn? Dan is het hoog tijd om eens een via ferrata, oftewel klettersteigen, te proberen! Deze snel groeiende bergsportdiscipline wordt vaak als net zo spannend of intensief ervaren als het echte alpiene rotsklimmen, maar kent heel wat minder risico’s.

Tekst: Sandra Gyles

Klettersteigen voor beginners

De 8 W’s van de ijzeren weg

Wat is het?

Via ferrata is Italiaans en betekent vrij vertaald ‘ijzeren weg’, wat eigenlijk goed zegt wat de sport inhoudt. Bij klettersteigen is het namelijk de bedoeling dat je een parcours volgt dat is uitgezet met staalkabels die op regelmatige afstand aan de rotsen zijn bevestigd met haken. Aan die kabels haak je jezelf continu vast zodat je de hele weg gezekerd bent. Op de moeilijkere stukken zijn er ook staalbeugels voor handen en voeten, (hang- of apen)bruggen, afdaaltouwen of rappels.

Wie kan het beoefenen?

Klettersteigen is voor een breed publiek toegankelijk, jong en oud, ervaren en minder ervaren. Iedereen die een beetje een lichamelijk conditie heeft en niet bang is van hoogtes kan zo aan de slag. Je hoeft in elk geval geen bijzonder sterk, superfit of supersportief iemand te zijn. Ook kinderen vinden via ferrata meestal erg leuk, zeker vanaf een jaar of tien.

Wat heb ik ervoor nodig?

Een helm, een klimgordel en een klettersteigset met een Y-vormige dubbele leeflijn en twee klettersteigkarabiners. Deze speciale karabiners hebben een extra grote opening en een makkelijk hanteerbaar sluitingsmechanisme. Verder draag je gewone sportieve (berg)kledij, een stevig paar (lage) wandel- of trailschoenen en klettersteighandschoenen. In je rugzak stop je noodkledij, een EHBO-kit, wat eten en water, en eventueel een zaklamp.

Welke niveaus of moeilijkheidsgraden zijn er?

In Europa gebruikt men verschillende schalen. In het schema hieronder vind je de aanduidingen per land en in de uiterst rechtse kolom de uitleg.

Italië Frankrijk Duitsland & Oostenrijk Zwitserland Alternatief  
F F A K1 1 Makkelijk: eenvoudige, gezekerde wegen met weinig klimwerk, goede grepen en treden
MD PD
AD AD B K2 2 Matig: enig klimwerk, soms smallere doorgangen en paden, loodrechte ladders, haken en treden
D D C K3 3 Moeilijk: stijl tot zeer stijl terrein, lichte overhangen mogelijk, haken en opstapje verder uit elkaar
MD TD D K4 4 Zeer moeilijk: veel klimwerk, moeilijke en steile routes, steile overhangen, soms weinig voetruimte
ED ED E K5 5 Extreem moeilijk: nog moeilijkere en zwaardere routes, relevante ervaring en kennis van reddingstechnieken zijn absoluut vereist
K6

[/vc_column_text]

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Waar kan ik het beoefenen?

Vooral in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Ook in Scandinavië en de VS zijn er via ferrata aangelegd. Oefenen in eigen land kan in verschillende klimbossen, klimtuinen en sommige avonturenparken. In België bijvoorbeeld bij New Life Outdoor in Stavelot (www.newlife-outdoor.com) en in Nederland bij Fliegerhorst in Venlo (www.fliegerhorst.nl) of een van de klimbossen (www.viaferrata.nl).

Waar moet ik vooral op letten?

Een leeflijn dient om een eventuele val op te vangen. Niet gezekerd zijn, is levensgevaarlijk. Je leeflijn moet dus ALTIJD vasthangen aan de kabel. Een vaak voorkomende beginnersfout is het vergeten herklikken na een verankering. Je valafstand is het hoogst net onder de verankering, dus hoe sneller je je leeflijn boven de volgende verankering inklikt, hoe veiliger. Klim ook nooit een via ferrata boven je niveau en hou je aan de basisregels (je tocht goed plannen, afstand houden,…). Eenmaal vertrokken, kan je niet zomaar terug.

Waar kan ik voor workshops of cursussen terecht?

In België is er de Klim- en Bergsportfederatie (kbf – www.klimenbergsportfederatie.be), het aanbod aan via ferrata-workshops en -bijscholingen is echter beperkt. De Nederlands klim- en bergsportvereniging (NKBV – www.nkbv.nl) organiseert regelmatig workshops alsook bergsportkampen in het buitenland, waaronder België.

Voor wie nog niet zo goed weet waar beginnen, zochten we drie mooie beginnersroutes uit.