Home Anders Outdoor Hoe jezelf beschermen tegen het Zika-virus: goed voorbereid op reis

Hoe jezelf beschermen tegen het Zika-virus: goed voorbereid op reis

0
Hoe jezelf beschermen tegen het Zika-virus: goed voorbereid op reis
Care Plus over het Zika-virus

Het Zika-virus, nog steeds aan een stevige opmars bezig, toont nogmaals aan dat een beet van een tropische mug nare gevolgen kan hebben. De media-aandacht die Zika krijgt is begrijpelijk. De gevolgen kunnen erg naar zijn. Hoe jezelf beschermen tegen het Zika-virus?

Zika wordt overgedragen door de Aedes-mug en die bijt, in tegenstelling tot de malariamug overdag. Symptomen treden pas 2 tot 7 dagen na besmetting op en duren een paar dagen. De symptomen zijn soms vaag: van lichte koorts, huiduitslag, hoofdpijn en gewrichtspijn tot bindvliesontsteking. Zoals je ongetwijfeld hebt gehoord is besmetting voor zwangere vrouwen extra gevaarlijk. Zika veroorzaakt mogelijk microcefaly en kan leiden tot het Guillain-Barré-syndroom. Hoe jezelf beschermen tegen het Zika-virus is dan ook een belangrijke vraag.

De vijf stappen om muggenbeten te voorkomen:

  1. Verminder broedplaatsen: laat stilstaand water weglopen.
  2. Leg barrières aan: een muggenvrije slaapplek is een must.
  3. Hang een klamboe boven je bed.
  4. Draag luchtige, loszittende en lichtgekleurde kleding.
  5. Gebruik een muggenwerend middel op de onbedekte huid, zoals van Care Plus.

Hoe jezelf beschermen tegen het Zika-virus

Care Plus volgt het huidige Zika-virus op de voet. Arnoud Aalbersberg, CEO van Tropenzorg BV: “Naast het verspreiden van alle beschikbare informatie die er momenteel is over het Zika-virus, willen wij reizigers ook informeren over hoe zich er efficiënt tegen te beschermen en dat is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je niet gebeten wordt door een mug, loop je ook geen risico. Bescherm je dus optimaal door beschermende kledij en geïmpregneerde sokken te dragen, onder een geïmpregneerd muskietennet te slapen en gebruik te maken van insectenwerende producten op basis van DEET, picaridin (icaridine) of Citriodiol op onbedekte huid.”

Zika komt momenteel voor in onder andere de volgende landen (bron WHO, 2 juli 2019): Kaapverdië, Senegal, Barbados, Antigua, Argentinië, Aruba, Bahamas, Belize, Bolivia, Bonaire, Brazilië, Cuba, Costa Rica, Curaçao, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Chili, Mexico, Puerto Rico, Venezuela, de VS, Thailand, de Maldiven, Indië, Indonesië, Cambodja, Fiji, Maleisië, Vietnam, Solomoneilanden, Vanuatu. Deze landkaart maakt het overzichtelijk: https://www.who.int/ith/Zika_map.pdf?ua=1

Meer details over het virus vind je tevens op de website van Care Plus.