Home Anders Outdoor The North Face-bergbeklimmers bereiken top van Nanga Parbat

The North Face-bergbeklimmers bereiken top van Nanga Parbat

0
The North Face-bergbeklimmers bereiken top van Nanga Parbat
The North Face Nanga Parbat winterbeklimming

Op vrijdag 26 februari bereikten The North Face-bergbeklimmers Simone Moro en Tamara Lunger (beiden uit Italië) samen met Alex Txikon (Spanje) en Ali Sadpara (Pakistan) de top van de op acht na hoogste berg van de wereld, de beruchte ‘Killer Mountain’ Nanga Parbat (8126 meter hoog) tijdens de eerste beklimming van deze winter. Ze klommen samen via de Kinshofer-route en deden er meer dan tachtig dagen over.

Dit was een baanbrekende eerste winterbergbeklimming (in de periode tussen 21 december 2015 en 21 maart 2016) en tevens Simones vierde eerste-winterafdaling met pieken van achtduizend meter. De andere drie afdalingen waren Shisha Pangma (8027 meter hoog), Makalu (8463 meter hoog) en Gasherbrum II (8035 meter hoog). In de winter kan de temperatuur op de Nanga Parbat overdag gemakkelijk dalen tot min veertig graden Celsius en kan de wind toenemen tot meer dan vijftig kilometer per uur.

Vele pogingen, eerste in de winter

De Nanga Parbat werd in 1953 als eerst door de Australische beklimmer Hermann Buhl beklommen via de Rakhiot-flank en eiste sindsdien veel levens van bewezen en ervaren bergbeklimmers. Hoewel ongeveer een handvol bergbeklimmers succesvol de top bereikte, werd de Nanga Parbat tot nu toe nog nooit in de winter beklommen.

Simone deed in 2014 voor het laatst een poging om de Nanga Parbat in de winter te beklimmen, samen met voormalig bergbeklimmer David Goettler (Duitsland) en Emilio Previtali (Italië). Het team nam destijds de Schell-route over de Rupal-zijde, maar werd op 7200 meter hoogte bij de Mazeno Ridge gedwongen om terug te keren door het slechte weer en verschillende kwalen waarmee zij te maken kregen door de extreme kou en uitputting. De trailer van hun video is hieronder te bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=dEcmE21UUvo

Succesverhaal

Het verhaal over het succes van Simone Moro en Tamara Lunger in februari 2016 is vanaf maart te zien op www.thenorthfacejournal.com. De expeditie werd gesponsord door Gore-Tex. (En de reden waarom we dit bij artikels zetten, is uiteraard omdat we hopen dat merken avonturiers en spraakmakende expedities als deze blijven sponsoren.)