Home Lees Far Out Online 2016 Gevaren in de bergen met kinderen: let op!

Gevaren in de bergen met kinderen: let op!

0
Gevaren in de bergen met kinderen: let op!
Trekken met kinderen - mogelijke medische problemen in de bergen

Als je graag met je kroost op grote hoogten vertoeft, houd je best rekening met mogelijke gevaren in de bergen met kinderen. Zij kunnen namelijk extremer reageren op bepaalde situaties en zijn soms gevoeliger voor de omgeving.

Tekst & foto’s: Wendy Saerens

De uitdaging om mogelijke gevaren in de bergen met kinderen snel te (h)erkennen, is dat kinderen zijn – zelfs als ze al kunnen praten – slecht in het aangeven van ongemakken, zowel fysieke als psychologische. Tot de leeftijd van acht jaar kunnen ze symptomen doorgaans niet correct omschrijven. Kleine kinderen moeten in perfecte gezondheid zijn als je aan een bergtocht begint. Las genoeg pauzes in en stijg niet te snel.

Gevaren in de bergen met kinderen

Hoogteziekte

Het is af te raden om kinderen jonger dan vijf jaar mee te nemen naar een plek hoger dan 3000 à 4000 meter, of te slapen boven de 2500 meter. Kinderen van drie tot acht jaar, evenals kinderen met leerstoornissen, blijken erg slecht in het beschrijven van symptomen van hoogteziekte. Bij kinderen ouder dan acht jaar gaat men ervan uit dat hoogteziekte zich op dezelfde manier manifesteert als bij volwassenen.

Oververhitting / onderkoeling

Bij kinderen is de thermoregulatie nog niet volledig ontwikkeld, evenals de mogelijkheden om zich aan te passen aan een omgeving met een lagere zuurstofconcentratie. Een kind is dan ook minder in staat om zich te begeven op hoogte in een koudere omgeving. Zit het kind in een draagzak en beweegt het niet zelf, dan is het nog extra vatbaar voor koude. De meeste kinderen geven niet of niet snel genoeg aan dat ze het koud hebben of de vingers niet meer kunnen voelen; ze worden eerder kalm en stil.

Maag- en darmziektes, dehydratatie

Best hou je dezelfde eetgewoonten aan als thuis, zeker op verre reizen. Geef kinderen voldoende te drinken, en vergeet jezelf niet. Neem basismedicatie en verzorgingsmiddelen mee, bv. voor de stoelgang, onrustige darmen, voor hydratatie…

Zonnebrand

Kinderen verbranden gemakkelijker dan volwassenen. Op grotere hoogte, zeker in een sneeuwrijke omgeving, hebben zij meer kans op verbranding door ultraviolette straling van de zon. Gul en regelmatig smeren, is de boodschap.

Andere mogelijke medische problemen

Het risico op oor-, neus- en keelproblemen is bij kinderen groter wanneer men plots stijgt, bijvoorbeeld met de auto of een kabellift. Zeer jonge kinderen of baby’s en kinderen die al infecties op de luchtwegen hebben, lopen extra gevaar.

Weten wat kinderen wel of niet aankunnen in de bergen en vanaf welke leeftijd? Dat lees je in het artikel Bergwandelen met kinderen.

Neem ook eens een kijkje op de site van de Klim- en Bergsportfederatie.