Home Featured Wandelen in de bergen met kinderen: do’s & don’ts per leeftijd

Wandelen in de bergen met kinderen: do’s & don’ts per leeftijd

0
Wandelen in de bergen met kinderen: do’s & don’ts per leeftijd
Bergwandelen met kinderen

Als mama van twee en coördinator bergwandelen bij de Klim- en bergsportfederatie, is het voor Wendy Saerens een evidentie om haar passie door te geven aan haar kinderen. Dankzij haar ervaring heeft ze ook massa’s tips voor gezinnen die willen wandelen in de bergen met kinderen.

Tekst & foto’s: Wendy Saerens

De lokroep van de bergen…  Elk jaar weer plannen we onze vakantie in deze uitdagende, maar best kindvriendelijk omgeving. Om eerlijk te zijn: we smeden nooit andere vakantieplannen, want wij houden ontzettend van wandelen in de bergen met kinderen. Vooral de rust, daar kijken we telkens erg naar uit. We vinden het ook erg belangrijk om onze kinderen de waarden mee te geven die je in de bergen aanhoudt: respect voor de natuur, voor elkaar en voor de anderen. Daarnaast moeten ze oog hebben voor de gevaren die zich in de bergen schuilhouden, maar zonder zich geremd te voelen.

Wandelen in de bergen met kinderen: wat kan op welke leeftijd?

–> 1/2 tot 2 jaar: in de draagrugzak

Kinderen kunnen mee in de draagrugzak van zodra ze goed kunnen zitten. Vanuit de hoogte hebben ze een prachtig uitzicht en zien ze de wereld op een heel andere manier. Drie à vier stapuren zijn voldoende lange wandelingen voor zulke kleine kinderen. Pauzeer heel regelmatig en laat hen bewegen tijdens jouw eigen rustmomenten.

–> 2-4 jaar: al een beetje zelf stappen

De momenten in de draagrugzak worden afgewisseld met momenten van zelf stappen. Bergwandelen met kinderen doe je best spelenderwijs. Las ook voldoende pauzes in (om een snackje te eten of een spelletje te doen). De eerste tredzekerheid kan aangeleerd worden aan de hand van de ouder. Laat je ukken veel ontdekken, maar speel op veilige plaatsen.

–> 4-6 jaar: halve dagwandelingen

Halve dagwandelingen zijn op deze leeftijd prima haalbaar. Toch is het belangrijk om per tocht interessante doelen te stellen en op te bouwen naar een eindpunt dat de kinderen aanspreekt. Weetjes en verhalen over de omgeving, en de plaatselijke fauna en flora boeien hen enorm. De meesten kunnen al zelf hun eigen kleine rugzakje dragen, wel zonder enige echte belasting.

–> 6-9 jaar: overnachten in een hut

Vanaf zes jaar kunnen de kinderen dagtochten aan, eventueel zelf een tweedaagse met huttenovernachting. De tocht moet een echt avontuur zijn, maar de kinderen moeten wel al zelf de gevaren van het bergwandelen kunnen inschatten. Als begeleider op deze moeilijkere tochten moet je zelf voldoende kennis en ervaring hebben. Lichte bepakking van maximum 2 kg kan.

–> 10-13 jaar: waarom geen gletsjeroversteek?

Hun lichamelijke kracht neemt toe en ze kunnen gevaren steeds beter inschatten. Zeker als ze al wat ervaring in de bergen hebben opgedaan. Organiseer dagen met maximaal zes stapuren, of maak meerdaagse huttentochten. Jonge tieners willen zelf hun grenzen opzoeken en wanneer ze geoefend zijn en een goede tredzekerheid hebben, is dit zeker geen probleem. Een vlakke gletsjeroversteek behoort zeker tot de mogelijkheden.

–> 14+

Oudere tieners kunnen langere afstanden en uitdagende trajecten steeds makkelijker aan. Ook vinden ze het fantastisch om zelfstandig een tocht voor te bereiden en eigenhandig een route uit te stippelen. Maak wel duidelijke afspraken, zoals: vooruitlopen mag, maar op dat herkenningspunt (bij een beek, grenspaal,…) wachten we op elkaar, lastige passages doen we samen en er wordt niet van gemarkeerde paden afgeweken.

Gids voor wie wil wandelen in de bergen met kinderen

Neem voor meer informatie gerust contact op met de Klim- en Bergsportfederatie of vraag hun gratis gids Bergwandelen met kinderen aan via bergwandelen@kbfvzw.be. Langs deze weg kom je ook meer te weten over cursussen en opleidingen.

Over hoogteziekte en dergelijke

Opgelet: wie met kinderen de bergen intrekt, houd best rekening met bepaalde medische factoren. In het artikel Mogelijke medische problemen lees je meer over zaken als hoogteziekte, oververhitting, onderkoeling, etc.