Home Fietsen RAVel wandel- en fietswegen in Wallonië: onverstoord genieten in het groen

RAVel wandel- en fietswegen in Wallonië: onverstoord genieten in het groen

0
RAVel wandel- en fietswegen in Wallonië: onverstoord genieten in het groen
RAVeL wandel- en fietswegen (c) Province de Namur

Al zo vaak meegemaakt: een mooie landweg ingeslagen, want die zijn zo heerlijk rustig, komt er een auto langs gescheurd. Dat niet op de RAVeL routes! Deze autonome paden voor langzaam verkeer – oorspronkelijk vooral spoorlijnen en jaagpaden – vormen een almaar groeiend autonoom netwerk van groene RAVel wandel- en fietswegen in Wallonië waar gemotoriseerd verkeer niet toegelaten is.

Voor de Tweede Wereldoorlog was België uitgerust met het meest dichte spoorwegnet ter wereld. Er lag maar liefst 10 000 kilometer aan spoorlijnen, dat is enorm, voor zo’n klein landje. Maar met de komst van de auto en het exponentieel groeiend aantal snelle weggebruikers geraakten duizenden kilometers in onbruik. Ook rails langs waterwegen verdwenen, nadat binnenwaterschepen een moto kregen. Zo ontstond geleidelijk het idee om deze wegen anderszins te gebruiken, wat decennia later resulteerde in de groene RAVel wandel- en fietswegen in Wallonië die we vandaag kennen.

Verrassend groene RAVel wandel- en fietswegen in Wallonië

RAVeL-paden heten ook ‘voies lentes’ en daarmee is eigenlijk alles gezegd. RAVeL wandel- en fietswegen nodigen de gebruiker uit om in een bescheiden tempo te genieten van al het moois dat het landschap en de plaatselijke flora en fauna te bieden heeft. Geregeld hint een voormalig stationsgebouw, het roestige restant van een spoorwegovergang of een vervallen seinhuisje naar het verleden, en af en toe doorsnijden de routes industriële steden via een verrassend groen traject.

Eropuit in Wallonië

Alle routes lenen zich perfect voor dagtochten, maar kunnen ook onderdeel vormen van een langere trip. De RAVeL 1 bijvoorbeeld doorkruist Wallonië van oost naar west. Het traject in Henegouwen van West Armentières naar Mons meet 87,6 kilometer en dat van Namen naar Visé 96,5 kilometer. De nummers 2 (116,4 km), 3 (91,4 km) en 4 (52,9 km) lopen van noord naar zuid. Regelmatig zijn er vertakkingen.

Kan je niet kiezen? Wij pikten er een kortere en een lange fietsroute voor je uit.

  • Spoorlijn 413 in de streek van Ardu, een tocht van 36 kilometer.
  • De beroemde Vennbahn, die 124,3 kilometer meet.

Op www.ravel.wallonie.be (in het Frans) vind je de alle RAVeL-kaarten, alsook omschrijvingen van diverse kortere secties. Op de site van Wallonië België Toerisme kan je in eigen taal lezen over het RAVeL netwerk of een van de brochures downloaden: RAVel langs het water, RAVel op het platteland en Fietstochten langs UNESCO-Werelderfgoed.

De geschiedenis van RAVeL

In 1977 kocht het ministerie van openbare werken van de NMBS een groot gedeelte van lijn 142 tussen Eghezée en Hoegaarden aan. In 1985 werd de eerste wandel- en fietsroute geopend op het grondgebied van Jodoigne. En in de jaren daarna volgden diverse initiatieven van de Waalse Commissie voor langzaam verkeer en van lokale overheden. Tot in 1995 de groene RAVeL wandel- en fietswegen in Wallonië officieel onderdeel werden van het regionaal beleid. In het belang van de veiligheid van kwetsbare groepen weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers, maakte men toen het slimme besluit om een netwerk te ontwikkelen over oude jaagpaden en in onbruik geraakte spoorlijnen. Ideaal voor fietsers en wandelaars, want de wegels die nu de heuvels van Wallonië en de Oostkantons doorkruisen, volgen doorgaans de dalen; het hellingspercentage is dan ook verwaarloosbaar. Sindsdien komen er elk jaar nieuwe trajecten bij. Vandaag staat de teller op ruim 1400 kilometer aan trage wegen.