James Pearson over het belang van training
James Pearson over het belang van training

Geen rots te steil of de Brit James Pearson klimt erop. Toch had zijn carrière als beroepsklimmer van korte duur kunnen zijn. Als hij het belang van training niet tijdig had ingezien. “Was ik niet op de juiste manier beginnen trainen, dan hingen mijn klimschoenen misschien al lang aan de haak.”

Tekst: An Kokken / Foto’s: The North Face

James Pearson is a lucky bastard: overal ter wereld in de mafste landschappen mogen klimmen én er nog voor betaald worden ook. Op zijn website onceuponaclimb.co.uk posten Pearson en zijn vrouw Caroline Ciavaldini duizelingwekkende foto’s van hun klimavonturen in de Filipijnen, Zuid-Afrika, Japan en zowat elke andere mogelijke bestemming met tot de verbeelding sprekende rotspartijen. We ontmoeten de sympathieke Brit tijdens een intensieve work out-sessie in Londen. Want het belang van training is volgens Pearson onmiskenbaar. De juiste training weliswaar. “Daar zit in eender welke discipline het geheim als je écht vooruit wil gaan.”

Het belang van training en wetenschap

“In het begin van mijn carrière woonde ik in Innsbruck, een hotspot voor supergoede klimmers. Trainen deed ik in die periode helemaal op mezelf, door instructiefilmpjes van Youtube na te doen of de fitnessoefeningen van andere klimmers te imiteren. Het belang van training had ik wel door, maar vreemd genoeg: hoe meer ik trainde, hoe slechter ik begon te klimmen. Omdat ik de verkeerde oefeningen deed, bleven mijn zwaktes even zwak, en door te weinig in te zetten op mijn sterktes, gingen ook die achteruit. Ik bleef vanalles proberen en raakte enorm gefrustreerd toen elke keer opnieuw bleek dat ik stagneerde. Op een bepaald moment had ik er vrede mee dat een professionele klimcarrière niet meer voor mij was weggelegd. Het was een toffe periode geweest, tijd voor iets nieuws.”

Indoor training voor outdoor succes
Indoor training voor outdoor succes


Entering
Caroline Ciavaldini, topklimster uit het Franse nationale team, die in Pearson wel meer zag zitten dan enkel zijn gespierde biceps. “Dankzij Caroline veranderde alles. Ze leerde me dat klimmen behalve kracht en techniek ook wetenschap is. Toen ze voor wereldkampioenschappen trainde, startte haar seizoen in februari. De eerste wereldbeker vond plaats in juni en dan was er nog een piek eind september. Al haar trainingen werden week op week gepland in functie van die events. De ene week focuste ze meer op dit, een andere week ging ze doelbewust trainen op iets anders. Hoe sterk ik als klimmer ook was, wanneer ik mijn eigen inspanningen vergeleek met die van haar, bleek ik tegen dat piekmoment maar één derde van haar schema afgewerkt te hebben. Vanaf dat moment zijn we gericht beginnen trainen en al snel kon ik wél over de rotsen waar ik vroeger moest afhaken. Het begin van veel nieuwe klimavonturen.”

Klimmen, een adrenalinesport?

Hoe goed je het belang van training ook door hebt en hoe hard je ook traint, Pearson is ervan overtuigd dat ook je sportieve verleden en genetische aanleg meespelen. “Caroline en ik trainen ongeveer evenveel, maar zij heeft veel minder snel last van blessures of fysieke kwaaltjes dan ik. Enerzijds is ze veel jonger begonnen dan ik, waardoor haar lichaam meer op de klimsport ontwikkeld is dan het mijne. Anderzijds kan het ook gewoon in de genen zitten. Sommige supersterke en technische klimmers komen nooit voorbij een zeker niveau, omdat hun lichaam het op een bepaald moment altijd laat afweten. Daartegenover heb je atleten die zichzelf bijna nooit opwarmen en slecht eten, maar toch zelden geblesseerd raken. De kunst ligt er dus in om zo gedoseerd mogelijk te trainen op basis van jouw gestel.”

Om blessures te vermijden, moet Pearson – tot zijn spijt – bepaalde sporten aan zich voorbij laten. “Iedereen denkt dat klimmen een adrenalinesport is, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Integendeel, tegen een wand kruipen, gaat heel traag en je hebt de zaak meestal goed onder controle. Het is zelfs bijna saai. Daarom houd ik wel van sporten waarbij je jezelf helemaal kan laten gaan, zoals freeride skiën of downhill mountainbiken. Alleen krijg je van skiën supergespierde benen en train je nauwelijks je bovenlichaam – het omgekeerde van wat ik nodig heb – en bij het downhillen beland ik wegens gebrek aan talent meestal op mijn gezicht.” (Lacht.)

Klimmuur aan huis

Voor James en Caroline ligt de toekomst waarschijnlijk in Zuid-Frankrijk, waar ze twee jaar geleden een immens groot huis op de kop wisten te tikken, middenin een fantastisch klimgebied. Tussen de keuken en de badkamer in bouwden ze een klimmuur en trainingskamer. Momenteel nog voor henzelf, later eventueel als stagehuis om jonge klimtalenten te begeleiden. Toch merkt Pearson dat zijn interesses breder worden. “Toen Caroline en ik begonnen met klimmen, waren we heel erg met de technische aspecten bezig, maar hoe meer je reist en je ogen de kost geeft, hoe meer zin je krijgt in de rest van het avontuur. Ondertussen zie ik klimmen steeds meer al eens middel om op wonderlijke plekken te komen en mensen te ontmoeten. We hebben ons vorig jaar zelfs voor de eerste keer aan een bergtrekking rond de Mont Blanc gewaagd, over gletsjerspleten en al. Het smaakte alvast naar meer.”

TNF Mountain Athletics App
TNF Mountain Athletics App

Mountain Athletics App: efficiënter trainen voor je komende outdoordoel

Indoor efficiënt trainen om outdoor betere prestaties te leveren: dat is het doel van de Mountain Athletics App van The North Face. Het outdoormerk ontwikkelde verschillende trainingsprogramma’s voor drie sportdisciplines: backcountry skiën, klimmen en ultrarunning. Atleten zoals James Pearson leggen je in video’s stap-voor-stap uit hoe je je conditie en spieren op de meest effectieve manier kan trainen om je doel te bereiken. Bijhorende kalenders en rapporten helpen je de focus te behouden. Download de Mountain Athletics App gratis in de iPhone app store.