Home Lees Far Out Online 2016 Lieven Van Linden treedt uit zijn comfortzone

Lieven Van Linden treedt uit zijn comfortzone

0
Lieven Van Linden treedt uit zijn comfortzone
Ultraloper Lieven Van Linden

Lieven Van Linden (31) kon je tot 2010 terugvinden op de velden van KFC Duffel. Maar opeens had hij genoeg van voetbal. Na een jaar zonder besloot hij zich toe te leggen op duursporten. Zijn eerste uitdaging: de Marathon des Sables, een wedstrijd van 240 km in Marokko, waar hij 29ste werd op meer dan 1000 deelnemers. Die eerste race zette voor Lieven alles in gang gezet en deed hem de liefde voor het ultralopen ontdekken.

  • Woonplaats: Antwerpen
  • In het dagelijkse leven: zelfstandig consultant in aankoop en supply chain
  • Sportief palmares: 100 km Ultra Trail des Fantômes, 29ste plaats Marathon des Sables (240 km), 5de plaats Jungle Marathon Brazilië (260 km)
  • Levensleuze: “Life begins at the end of your comfort zone

Hoe ben je met trailrunnen en ultraruns begonnen?

Lieven Van Linden: “Ik heb heel men leven lang voetbal gespeeld. Tot mijn 26 jaar kon je me terug vinden op de velden van KFC Duffel. Op een gegeven moment was de uitdaging en motivatie volledig verdwenen en wou ik tijd maken voor andere zaken. Ik stopte met de sport gedaan en genoot van de vrijheid van het vrijgezellenleven. Na één jaar voelde ik de nood om terug aan mijn conditie te werken en ben ik begonnen met lopen. Al snel merkte ik dat ik een doel nodig had om me gemotiveerd te houden. Ik leg de lat nogal makkelijk hoog voor mezelf dus had ik er niets beter op gevonden om me in te schrijven voor de Marathon des Sables, een 240 km lange loopwedstrijd in Marokko. Op een jaar tijd ben ik zo van bijna nul begonnen, liep ik mijn eerste marathon (die van Brussel), daarna nog een marathon in Marrakesh en zo geraakte ik aan de start van de Marathon des Sables. Uiteindelijk ben ik 29ste geëindigd (en eerste Belg geworden) van de meer dan 1000 deelnemers. Dit goede resultaat motiveerde me om verder te blijven lopen.”

De vraag die iedereen je wel zal stellen: waarom?

“Er zijn verschillende redenen waarom ik aan ultralopen doe. Ten eerste is er de prachtige natuur waarin je telkens wordt ondergedompeld. Je komt op plaatsen waar vaak bijna geen mensen wonen, komt in aanraking met ongerepte landschappen en je voelt je één worden met je omgeving. Lopen is voor mezelf ook een manier om mijn grenzen te verleggen. Tijdens een wedstrijd gaat het enkel tussen mezelf en het parcours. Ik ben niet afhankelijk van een fiets of andere technische middelen dus komt het vaak aan op mentale sterkte en weerbaarheid. Ik leer via ultralopen mezelf beter kennen, ontdek men mentale en fysische grenzen en daardoor kan ik veel beter de signalen van men lichaam interpreteren. Mijn motivatie is ‘groeien’. Ik ben steeds op zoek naar men grenzen en voel me sterker worden wetende dat ik ze aan het verleggen ben. Het meeste voldoening haal ik uit het overwinnen van de moeilijke periodes tijdens een wedstrijd. Er zijn altijd goeie momenten die afgewisseld worden met minder goeie momenten. Wanneer ik uit een dip kom dan voel ik me erna eens zo sterk.”

Wat was tot nu toe je hoogtepunt en dieptepunt?

“Er zijn veel hoogtepunten maar wat ik toch nooit zal vergeten is het tegenkomen van wilde kamelen tijdens de Marathon des Sables. Het was de vierde dag, een etappe van 80 km, en ik liep als eerste (de top 50 startte 3 uur later die dag). Ik liep door een groot duinenlandschap en op enkele tientallen meters van mij zag ik een moederkameel met haar baby. Toen ze me zagen, liepen ze snel weg en blijkbaar heeft niemand anders ze gezien. Het was uniek! Het dieptepunt was tijdens de Jungle Marathon. De vijfde dag moesten we 108 km lopen en na 60 km zat ik er volledig door. Het was volledig donker. We moesten constant door water en mangrovegebied lopen en het ging enorm traag vooruit. Ik begon ook overal blaren te krijgen op mijn voeten. De vochtigheid en de hitte waren meedogenloos. Toen ik bij een checkpoint ging neerzitten, kreeg ik een klop. Uiteindelijk kwamen er andere deelnemers aan en in groep heb ik de tocht kunnen verderzetten. Ik heb geleerd dat de lijn tussen opgeven en verdergaan soms heel dun is en afhangt van details. Een positieve of negatieve gedachte kan het verschil maken tussen opgeven en doorlopen. Het zinnetje ‘Afzien is tijdelijk, opgeven voor altijd’ heb ik vaak liggen opzeggen. Ik probeer wat er ook gebeurt steeds positief te zijn en vooruit te kijken, iets wat me in het dagelijkse leven ook vooruit doet komen.’

Heb je het gevoel dat je dingen moet opofferen voor de buitensport?

“Ik heb zelf niet het gevoel veel te moeten opgeven. Ik eet nog de zaken die ik graag eet, al geef ik wel toe dat ik mijn vrienden minder zie dan vroeger, maar dit heeft niet met het lopen te maken. Ik ben professioneel ook zeer ambitieus en het is moeilijk om het juiste evenwicht te vinden. Zeker nu ik een zoontje heb van bijna 1 jaar oud. Ik wil op alle vlakken mensen gelukkig maken en dat is niet altijd mogelijk. Een goede planning hebben, is cruciaal en ik leef altijd in onbalans. Daar wil ik mee zeggen dat ik me het ene moment volop geef en focus op de volgende uitdaging, maar daarna kan ik gerust enkele maanden niet lopen en me volledig op iets anders richten. Dit zorgt ervoor dat na een tijd de honger en zin naar een nieuwe uitdaging terugkomt.”

Je favoriete items qua materiaal?

“Ik ben heel tevreden van mijn trailrunschoenen van Salomon, bij de beste die er zijn. Ik heb een jaar geleden ook het merk Hoka One One leren kennen. Een nogal abnormale schoen met een dikke zool, maar ideaal om vele kilometers mee te lopen en niet geblesseerd te geraken aan je achillespezen. Daarbuiten is een rugzak enorm belangrijk tijdens een meerdaagse wedstrijd. Ik ben zeer tevreden met het materiaal van WAA en de uitrusting van Raidlight.”

Nog iets dat je kwijt wil richting onze sportieve lezers?

“Nooit stoppen met ontdekken en het verleggen van je grenzen. Een menselijk lichaam kan zoveel meer aan dan dat je initieel denkt. Mentale fitheid is het allerbelangrijkste in het bereiken van sportieve doelen of het ontdekken van pareltjes in de natuur. Een sterke geest in een gezond lichaam kan je bergen doen verzetten!”

www.lievenvanlinden.be