Home Featured De outdoor bucket list van Dieter Coppens

De outdoor bucket list van Dieter Coppens

0
De outdoor bucket list van Dieter Coppens
De outdoor bucket list van Dieter Coppens

Met een knus dekentje op de bank genoten we acht weken lang van Dieter Coppens in Copy Beest op Eén, waarin hij zijn lot in de pootjes legde van een dier met een beestig interessant en bijzonder talent. Dieter is ook de man van onder andere De Poolreizigers, The Road Ahead en Iedereen Beroemd. Met al zoveel bijzondere ervaringen op zak waren wij benieuwd naar zijn ‘outdoor bucket list’. Die bleek… goed gevuld.

Waar haal jij je outdoorkick vandaan?

Dieter Coppens: “Van het bos, absoluut. Maar het liefst van al trek ik met de rugzak rond. Met mijn neef Matthias heb ik met onzen duim de halve wereld gezien. En ik heb ook verschillende lange trektochten gemaakt: in Corsica, Schotland, de Canarische eilanden… Tegenwoordig probeer ik met vrouw en kinderen elk jaar een huttentocht te maken in de bergen. Een grote les in motivatie…”

Welke bestemming prijkt bovenaan je outdoor bucket list?

“Ik ben een grote Scandinaviëliefhebber en daar heb ik zeker nog te weinig van gezien. Maar ik hou ook erg van het Zuiden en van bestemmingen die weg van de gebaande paden uniek zijn. Zoals Majorca, La Gomera of La Palma, niet voor niets ‘La Isla Bonita’. IJsland wil ik zeker nog bezoeken, alsook Mongolië, Alaska en Siberië, omwille van de puurheid. En dan is er Torres del Paine nog, in Argentinië, een nationaal park dat we tijdens de opnames van De Poolreizigers moesten overslaan, om op tijd te zijn voor onze afspraak met Dixie Dansercoer.”

Van welke outdoorbeleving wil je nog proeven?

“Ik kan niet paardrijden, maar ik vind dat ongelooflijk indrukwekkend. Vooral de relatie tussen paard en mens, de geschiedenis daarvan en hoe goed een paard een mens aanvoelt. Dus ja, om het dan maar gelijk te combineren: paardrijden in Torres del Paine, dat lijkt me wel wat. Tot nu toe heb ik alleen kunnen oefenen op een kameel. Ik had spijt dat ik geen koersbroekske aanhad, zo pijnlijk!”

Nog een buitensport die je onder de knie wil krijgen?

“Op land voel ik me thuis. Maar de zee, dat is zo’n machtig iets. Daar heb ik schrik van. Die kan serieus uithalen hé. Ze zeggen altijd: de natuur geeft en de natuur neemt. Wel, de zee is een enorme brok natuur en die neemt… Maar misschien moet ik mijn schrik maar eens overwinnen en ga ik ooit nog leren surfen ofzo, met mijn kinderen op surfkamp.”

Is er een buitenmens die je echt bewondert?

“Ik bewonder gedreven mensen, die hun steentje bijdragen. Mensen zoals Elon Musk (van Tesla). Maar om een echte outdoormens te noemen: Dixie Dansercoer. Misschien komt dat ook door de omstandigheden waarin ik hem ontmoet. Na 90 dagen liften was ik echt op, mijn geest had geen tijd om zich aan te passen aan die barre omstandigheden op de Noordpool. Ik kreeg echt de slappe lach van pure tristesse. En terwijl wij daar zo waren aan het afzien, zette Dixie fluitend z’n tentje op.”

Ontbreekt er nog outdoormateriaal in je kast?

“Nieuwe bottinnen, goeie dan, want de mijne zijn echt versleten.”