Gezin op fietsreis
Met het gezin op fietsreis door Europa

Velen dromen ervan, sommigen vatten de koe echt bij de hoorns. Komende zomer vertrekken Annelies, haar man Björn en hun twee kinderen Vic (7) en Liv (8) voor veertien maanden met het hele gezin op fietsreis door Europa. “Het is onze droom om midzomernacht door te brengen op de noordpoolcirkel.”

Gezin op fietsreis

Tekst: An Kokken

Na enkele geslaagde fietsvakanties en -weekends met het gezin, wilde Annelies Claes er graag eens een langere tijd op uit dan de obligate twee weken in de grote vakantie. Twijfels als ‘Wat met het huis, de school, de job?’ werden de kop ingedrukt toen ze op de Fiets- en Wandelbeurs een koppel ontmoette dat al vaker met het hele gezin op fietsreis vertrok. Een Tour d’Europe-plan kwam tot rijping, werkgevers en scholen werden op de hoogte gebracht en als alles volgens plan loopt, komt het viertal in augustus 2017 weer terug thuis met 14 000 kilometers in de benen.

Ligt de reisroute al vast?

“Momenteel is ons plan om tijdens de twee zomers naar het noorden te trekken. Tijdens een korte gezinsvakantie durven we dat meestal niet uit schrik om uitgeregend te worden. In juli starten we in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, en van daaruit trekken we naar Portugal en Spanje om er te overwinteren. Rekening houdend met de seizoenen en het aantal kilometers die we maximum willen afleggen – we rekenen erop zo’n vijftig kilometer per dag te fietsen aan een tempo van vijf dagen per week – geraken we via onze droomroute niet op tijd thuis. Op 21 juni 2017 willen we namelijk dolgraag op de noordpoolcirkel in Zweden staan en van daaruit via Finland, de Baltische Staten en Polen terug naar huis keren. We zullen nog wat moeten sleutelen aan het parcours, of een deel van het traject afleggen met trein, bus of vliegtuig.”

Europa is groot. Hoe stippel je een parcours uit voor een gezin op fietsreis?

“De eerste ideeën tekenden we op een grote geplastificeerde kaart in onze woonkamer. Vervolgens gaven we die in op de websites gpsies.com en My Maps van Google. Op die manier werden de afstanden tussen verschillende punten visueler. Voor onze toer door het Verenigd Koninkrijk pikken we in op bestaande fietsroutes van het UK National Cycle Network. In andere landen plannen we het parcours met de fietscomputer, het programma BaseCamp en de goede oude fietskaart. We gaan op voorhand nog niet alles van A tot Z uitstippelen; we willen graag nog een beetje flexibiliteit en ruimte voor rustmomenten behouden. Niet alle tijd moet nuttig besteed worden. Chillen mag ook.”

Hebben jullie trucjes om het boeiend te houden voor de kinderen?

“De kinderen zullen uiteraard mee moeten trappen op de tandems en mogen ondertussen de route in de gaten houden op gps en kaart. Naast het fietsen zal er voor hen genoeg tijd zijn om te koken, huiswerk te maken, dorpjes te verkennen en de toerist uit te hangen. We nemen alleszins een mp3-speler met voorleesverhalen mee en enkele e-readers met kinderboeken en ingescande schoolboeken. Onze kinderen zijn leerplichtig, wat maakt dat we hen onderweg les moeten geven. Die taak nemen we trouwens serieus op, want ik zou echt niet willen dat ze door deze reis een jaar op school verliezen. De komende maanden gaan we hen ook een basis Engels aanleren, zodat ze tegen de reis hopelijk een mondje kunnen praten tegen de lokale bevolking.”

Waar zullen jullie overnachten?

“Het grootste deel van de tijd in de tent, om dan af en toe te genieten van een comfortabel hotel, B&B of een jeugdherberg. Om te besparen op de kosten en de lokale bevolking te leren kennen willen we zeker af en toe proberen te couchsurfen of aan Warm Showers (een gastvrijheidsnetwerk voor fietstoeristen) en Camp In My Garden te doen. Al vrees ik dat dit voor een gezin van vier personen minder evident is dan wanneer je in je eentje rondtrekt. Omdat we onszelf geen dagdoelen opleggen, kunnen we ons in het slechtste scenario ’s avonds gewoon in de kant zetten met de tent. We kijken er alleszins naar uit om ook wild te kamperen.”

Wat gaat er nog mee op de fiets, behalve kampeermateriaal?

“We hebben ons ettelijke sets waterdichte Ortlieb-tassen aangeschaft en kochten ook een tweedehands bob-yak, een aanhangwagentje met een waterdichte zak op. Daarnaast nemen we een externe batterij met zonnepaneel mee, waaraan onze verschillende toestellen (twee e-readers, twee smartphones, een laptop, fietscomputer, fototoestel en mp3-speler) opgeladen kunnen worden. Verder breek ik me al maanden het hoofd over mijn outfit: gaan trekken is één ding, eruit zien als een trekker, dat is iets anders… (lacht).”

Gezin op fietsreis test fietssystemen uit

Annelie en Björn hebben ook vier verschillende fietssystemen uitgetest en er hun bevindingen over neergescreven. Na lang wikken en wegen maakten ze de keuze voor twee tweedehands Pino Hase-fietsen.

Volg de Tour d’Europe online

Je kan de Tour d’Europe-verhalen volgen op Annelies’ blog www.annelyse.be. Daar vind je ook verslagen van eerdere fietstrips. Gezinsfilmpjes op haar videokanaal www.youtube.com/user/anneliesclaes/ brengen je alvast in de sfeer.

De 5 favoriete fietsblogs van Annelies

  • goingslowly.com: “Deze bevat een schat van informatie voor fietsreizigers: uitgebreide paklijsten en reviews, gedetailleerde databanken om je aantal kilometers en uitgaven per dag te berekenen, tips over hoe foto’s te selecteren…”
  • travellingtwo.com: “Verhalen van een koppel dat al zowat over de hele wereld gefietst heeft. Eerst zonder en daarna met kinderen.”
  • pedouins.org: “Het idee alleen al, met twee volwassenen en drie kinderen op één fiets. Geweldig!”