Looproutes in België
Looproutes in België

Eindelijk echt heerlijk weer? Tijd om de wijde wereld in te trekken! Te beginnen in eigen land, want op trailrungebied heeft ons land heel wat te bieden. De kant-en-klaar uitgestippelde looproutes in België van georganiseerde events bieden heel wat voordelen, maar alleen of met een groepje vrienden hardlopen, kan natuurlijk ook. De keuze is aan jou.

Looproutes in België

Dwars door de Voerstreek

Ingeklemd tussen Nederlands Limburg en Wallonië is de Voerstreek een ongekend mooie en rustige regio, met een golvend groen landschap en vele planten en dieren die dankzij het microklimaat en bijzondere biotopen noordelijker niet meer voorkomen. Looproutes in België uitzoeken kan van het ene natuurgebied naar het andere, langs de meest pittoreske dorpjes en mooie akkers. www.voerstreek.be

Op eigen houtje

Met de topografische kaarten van het NGI kan je zelf looproutes uitstippelen, bijvoorbeeld van (het treinstation van) Visé door de vallei van de Berwijn naar Berneau, vervolgens via de holle wegen van Wittekapel naar ‘s-Gravenvoeren en het natuurreservaat van Altenbroek, om via een ommetje langs het Alsbos in Sint-Pieters-Voeren terecht te komen. Via het Vrouwenbos en het Veursbos kan je dan nog verder naar het kerkdorp Teuven. Daarmee ben je in totaal zo’n 30 kilometer zoet. Met de bus tuf je na een trappist of een lekker streekgerecht in Herberg Moeder de Gans zo weer naar Visé. Alternatief pik je er een van de vele mooie bewegwijzerde wandelwegen uit van het Wandelnetwerk Voerstreek, goed voor 125 kilometer aan wandel- of in ons geval hardloopplezier.

Trailrunnen in de Voerstreek
Trailrunnen in de Voerstreek
In wedstrijdverband

In oktober vindt de Bear Trail plaats. Er zijn verschillende afstanden, namelijk 15, 25, 39 en 57 kilometer. De langste is een ultratrail (1 UTMB-punt) die de hele Voerstreek verkent en alle mooie plekjes van dit stukje Vlaams-Limburg laat zien, inclusief het hoogste punt van Vlaanderen. Onderweg zijn er verzorgingsposten met water, sportdrank, bananen, koeken en chocolade. Reken op veel single trails, pittige beklimmingen, mooie uitzichten en een occasioneel modderveld. Meer dan 90% van het uitgezette parcours gaat over onverhard terrein. www.bearsports.nl

Trailrunnen over de taalgrens

Over de grens stevenen we voor een keertje niet op de mountainbike rond Houffalize, maar trekken we onze trailrunschoenen aan in de Hautes Fagnes, oftewel: de Hoge Venen. Zoals de naam al zegt, bevinden we ons hier voor een groot deel in veengebied, waar je geregeld over de typische houten vlonders loopt. Opgelet bij het uitzoeken van een route: sommige wegen zijn in bepaalde periodes van het jaar gesloten, ofwel omdat het broedtijd is, of wegens brandgevaar. www.eastbelgium.com

Op eigen houtje

Op zoek naar inspirerende looproutes in Belgie viel ons oog op een mooie lus van 21 kilometer vanuit Ternell. Enorme beukenvaten en het kenteken met een rode rechthoek tonen de weg. In het begin volg je een paadje richting de vallei van de Hill, die je verder stroomopwaarts volgt. Naarmate het riviertje onstuimiger wordt, is de weg moeilijker beloopbaar en steeds steiler. Een flinke kuitenbijter later is een adembenemend uitzicht de beloning. Verderop opent het bos en verschrompelt het struikgewas, om uiteindelijk plaats te maken voor hoog gras. Dan moet er geklommen worden richting de weg naar Monschau. Even opletten met oversteken vooraleer je het veenlandschap ingaat over – jawel – houten vlonderpaden.

Een uitdagende trail in de Hoge VenenIn wedstrijdverband

De natuurkoers Trail des Hautes Fagnes verwelkomt je elk jaar in september in het plaatsje Xhoffraix. Er zijn net als vorig jaar twee mogelijke routes: een van 17 en een van 38 kilometer. Beide lopen door de beboste valleien, langs landelijke rivieren en over hoge plateaus. Iets na Fagne de Neûr Lowé splitst de trail op. De kortste daalt na één forse klim tot circa 680 m hoogte weer af (opgelet: er is nog een korte flinke klim op het einde), terwijl de 38 kilometer het stijgen en dalen er in de tweede helft inhoudt. Het event staat bekend als ‘open voor allen’, behalve doorwinterd trailrunners tref je hier vele beginnende lopers aan, jong en oud. Tip: je voeten worden vrijwel zeker nat, pas je schoeisel en sokken hier dus op aan en neem een reservepaar mee voor achteraf. www.traildeshautesfagnes.be

Rondjes lopen in de Vlaamse Ardennen

Uiteraard ga je in Vlaanderen nooit evenveel hoogtemeters bijeen sprokkelen als tijdens een doorsnee rondje in Wallonië, maar onverhard terrein is er volop te vinden. Zeker in de Vlaamse Ardennen, een heuvelachtige streek in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. Hier is het genieten van een rijke variatie aan bos, mooie vergezichten, holle wegen en open kouters. www.toerismevlaamseardennen.be

Op eigen houtje

Wij trokken meteen naar het Kluisbos, een 300 ha grote groene theemuts bovenop de 141 meter hoge Kluisberg. Niet voor niets is dit glooiende terrein vol statige beukenbomen een populaire loopbestemming in de regio bij zowel toppers als recreanten. We pikken in op de Kluisbosroute. Die meet 12 kilometer en gaat grotendeels over onverhard terrein. Een mooi traject, dat je op sommige stukken wel moet delen met voorbijrazende mountainbikers. Wil je er wat extra kilometers aan breien, raadpleeg dan het wandelknooppuntennetwerk Getuigenheuvels Vlaamse-Ardennen en verleng je route naar believen.

In wedstrijdverband

De wat grotere trailrunevents in Vlaanderen zijn op één hand te tellen. Daarom zijn we maar wat blij dat alle even jaren (dus opnieuw in 2020!) de Trail Run Vlaamse Ardennen wordt georganiseerd. Er zijn twee Kids Runs (400 of 1200 m), een Start to Trail, een Minitrail en voor geoefende lopers een halve marathon of een ultratrail (respectievelijk 6, 12, 21 en 45 km). De details van het lange parcours zijn nog niet bekend, maar vorig jaar moest je eerst de Kaperij op, gekend van diverse wielerklassiekers, om daarna het prachtige bos Ter Rijst in te duiken en vervolgens het Brakelbos en het Haeyesbos. Daarna steek je de taalgrens over om via mooie veldwegels ook de Vloesberg, het Livierenbos, het Hoppebos en het Pottelbergbos aan je benen te rijgen. De afsluitende kilometers lopen door het Muziekbos…  www.trailrunvlaamseardennen.be

Bewaren

Bewaren