Hoe een muggenplaag voorspellen?
Hoe een muggenplaag voorspellen?

Hoe een muggenplaag voorspellen? Wel, vanaf vandaag kan je op de al zo handige site van buienradar de muggenradar checken hoeveel muggen er jouw kant op komen. Dat er deze zomer een echte muggenplaag gaat heersen staat al vast, maar misschien is er nog wel een plekje in België (of Nederland) om naartoe te vluchten…

Net op de dag dat de organisatie van Rock Werchter bezoekers adviseert om zich te wapenen tegen de hordes muggen die zich massaal aan het voortplanten zijn in de vele plassen lanceert buienradar een handige tool waarmee je een muggenplaag voorspellen kan.

Uitleg muggenkaart van muggenradar

De muggenradar toont een kaart met een verwachting van de muggenactiviteit voor de komende vijf dagen. De verwachting varieert van 1, geen muggenactiviteit, tot en met 10, muggen zeer actief. De muggenverwachting wordt bepaald aan de hand van diverse factoren, zoals het weer, de temperatuur, de luchtvochtigheid en de verwachte neerslag. De kaart wordt meerdere keren per dag geupdated, in functie van de meeste actuele weergegevens. De meeste overlast is doorgaans tijdens de schemering.

Wat te doen tegen muggen?

De mate van muggenoverlast is naast de muggenactiviteit sterk afhankelijk van het aantal muggen dat er in de buurt is. De muggenoverlast die wordt ervaren kan sterk verschillen van huis tot huis of van straat tot straat. Een kruipruimte vol met water, wel of geen gebruik van horren of een klamboe en een groot aantal andere factoren bepalen of er uiteindelijk overlast ontstaat.

Om jezelf te wapenen tegen muggen geeft Muggenradar ook een rits aan handige tips. Zo zijn anti-muggenmiddelen (bijvoorbeeld van Care Plus) onontbeerlijk en dien je je armen en benen te bedekken. Kleren met lichte kleuren werken overigens het beste. Zorg ook voor horren in het raam of een klamboe als je gaat slapen. Verder raadt Muggenradar aan stilstaand water te vermijden (dat zal in Werchter de komende dagen ene probleem zijn…), geen parfums en geurvrije douchegels, crème of shamoo te gebruiken (geuren trekken muggen aan) en een airco of ventilator aan te zetten. Muggen worden namelijk liever niet gehinderd door sterke wind.

Help de muggenoverlast mee voorspellen!

Om de nauwkeurigheid van de muggenradar zo groot mogelijk te maken doen de muggenonderzoekers van Wageningen University een oproep aan het publiek om de mate van muggenoverlast te melden. Draag je steentje bij!