Onak vouwkano
Onak vouwkano

Vlaamse start-up Onak stelt het brede publiek een geweldige vinding voor: een handzame doos op wieltjes met daarin een opvouwbaar bootje dat je in een kwartier tijd ombouwt tot een vaarklare Onak vouwkano. Een uniek ontwerp dat dit jaar terecht een OutDoor Industry Award won op de outdoorbeurs in Friedrichshafen. Het was trouwens de eerste keer in 10 jaar tijd dat een Belgisch bedrijf deze in ontvangst mocht nemen! De kickstarter campagne om het breder vermarkten van de kano mee mogelijk te maken, loopt nog tot 31 juli.

De Onak vouwkano

Een doos van 120 x 40 x 25 cm op wieltjes, dat is waar de handige Onak vouwkano inzit. Het geheel weegt bovendien slechts 17 kilogram. Heel wat minder dus dan de gebruikelijke 200 à 250 kilogram van een standaard kano en dus ook veel, veel makkelijk mee te nemen en thuis of op vakantie op te bergen. In pakweg 15 minuten vouw je het geheel uit. Kostprijs: € 995 tot einde juli, daarna € 1195.

Het idee van een Vlaamse ingenieur

Oprichter en uitvinder Otto Van De Steene uit Gent kwam op het idee na een reisje in Noorwegen, waar hij zijn camera kwijtgeraakte in een accident. “Om mijn hoofd leeg te maken, begon ik papieren bootjes te vouwen. Op een gegeven moment dacht ik ‘Wat als ik zulke opvouwbare origami kano’s kon maken in groot formaat?’ Honderden papieren kano’s en tientallen prototypes volgden en hebben uiteindelijk geleid tot de Onak vouwkano. Het door Otto zelfontwikkeld composietmateriaal waar de kano van is gemaakt is duurzaam en stevig. Het ontwerp op zijn zachtst gezegd ingenieus.

Crowdfunding nodig

Onak mocht op de outdoorbeurs in Friedrichshafen een OutDoor Industry Award in ontvangst nemen. Het is de eerste keer in 10 jaar tijd dat een Belgisch bedrijf deze won. Om het productieproces verder te automatiseren en in de toekomst verder te perfectioneren is Onak gestart met een kickstarter-campagne. Deze loopt nog tot 31 juli. Elke gebruiker die een nieuwe klant aanbrengt, krijgt € 50 tot € 200 marge.

Meer weten? Vaar door naar de site van Onak, breng een bezoek aan hun Facebook-pagina of bekijk de video op YouTube.