Op de Hoogte Koen Hauchecorne klimgeschiedenis
Op de Hoogte Koen Hauchecorne klimgeschiedenis

Interessant leesvoer voor op het nachtkastje (of in de strandstoel of luie zetel): Op de Hoogte van Koen Hauchecorne. Over de klimgeschiedenis, maar dan aan de hand van tien zorgvuldig uitgekozen en interessante levensverhalen van allerhande klimmers.

Onder het motto ‘Een stadsbezoek wordt toch ook veel boeiender als je er historische achtergrond rond meekrijgt’ besloot Hauchecorne de belangstelling van Nederlandstalige klimadepten te triggeren voor de klimgeschiedenis. De leidraad voor zijn verhaal zijn de prestaties van tien topklimmers.

Op de Hoogte veel meer dan een top tien

Op de Hoogte is gelukkig meer dan een top tien. Koen Hauchecorne: “Lijstjes maken is betwistbaar, maar die oplossing bood in elk geval het voordeel dat onderling erg verschillende specimen van het klimmersras aan bod konden komen en het maakte het tevens mogelijk om bepaalde klimhistorische tendensen uit te vergroten.” De beklimmingen die die tien specimen maakten spreken zonder meer tot de verbeelding, al helemaal dankzij de vlotte schrijfstijl en de zeer mooie tekeningen.

Klimgeschiedenis

Tijdens het schrijven werd het voor Hauchecorne al snel duidelijk dat hij het ook over de – nog geen 200 jaar oude geschiedenis – van het klimmen moest hebben om de tien levensverhalen beter in hun historische context te plaatsen. Het resultaat is een gevarieerd en boeiend verhaal dat een belangrijk deel van het boek in beslag neemt (110 pagina’s van de 372). Maar geen nood: wie vooral geïnteresseerd is in de mensen achter al dat klimgedoe kan dat stukje geschiedenis gerust overslaan.

Koen Hauchecorne zijn favoriet

We vroegen Hauchecorne nog naar zijn persoonlijke favoriet. Hauchecorne: “Eigenlijk spreekt een figuur als Pierre Allain mij wel erg aan. Hij heeft zeker niet het meest indrukwekkende palmares van de tien besproken klimmers, maar het is vooral de invloed die hij, via zijn ‘uitvindingen’ op de klimgeschiedenis heeft gehad die mij voor hem doen kiezen. Ik ben zelf ook ingenieur van opleiding, misschien wel daarom… En er is natuurlijk ook zijn ‘belhamel’-karakter…”

Formaat en vorm Op de Hoogte

  • open 199 x 256 mm, gesloten 198 x 128 mm
  • 372 pagina’s, genaaid
  • cover quadri, binnenwerk uni zwart
  • uitvoerig geïllustreerd, met meer dan 100 historische foto’s en vele tekeningen

www.kongor.be