Home Anders Outdoor Je eigen Barak Van Bartel schuur bouwen

Je eigen Barak Van Bartel schuur bouwen

0
Je eigen Barak Van Bartel schuur bouwen
Je eigen Barak Van Bartel schuur bouwen doe je zo

Zo uniek als de opmerkelijke tuinhuizen, hutten en schuurtjes die Bartel ontdekte, zullen we er niet snel een bouwen. Maar met wat handigheid, een goed plan en enkele tips is je eigen Barak Van Bartel schuur bouwen niet zo moeilijk.

Het moeilijkste van al, inspiratie opdoen, is sinds Bartel Van Riet’s nieuwe programma op Discovery Channel een eitje. Elke vrijdag om 9 uur ’s avonds voert Bartel je naar de mooiste bouwsels van de Lage Landen. Van uit de kluiten gewassen tuinschuren en huisjes tussen de bomen tot ware levenswerken toe. Onze stem is alvast uitgebracht.

Je eigen Barak Van Bartel schuur bouwen

Er zijn uiteraard veel manieren om een tuinbarak te bouwen, maar met onderstaande basis kan je vele kanten uit.

  • Maak een plan. Niet dat je je daar 100% moet aan houden, maar dan heb je tenminste een vertrekpunt. Denk goed na over wie de barak gaat gebruiken en waarvoor. Hoeveel ruimte heb je hiervoor nodig en hoeveel m2 heb je beschikbaar. Welke eisen brengen je wensen met zich mee? Moet er bv. isolatie in, wil je een kraantje met water…
  • Pik het vlakste stuk uit dat je kan vinden in je tuin, wei, privébos of waar je je eigen Barak van Bartel ook wil bouwen. De fundering kan je bouwen op palen (in de grond met beton), ofwel met stoeptegels of plavuizen op een laag wit zand van tenminste 20 cm.
  • Bouw vervolgens een frame van hout. Als eerste bevestig je de onderste dwarsbalken aan de buitenzijde van de palen (of haaks tegen elkaar bovenop de plavuizen). Vergeet niet waar de deur gaat komen, als je die plaatst. Voor extra stevigheid laat je de onderste balk gewoon doorlopen en bouw je er later een drempel eroverheen.
  • Beslis of je al dan niet vloerbalken gebruikt om een vloer op te leggen, of je de plavuizen als ondergrond gebruikt. In dat laatste geval is de vloer uiteraard kouder en veel vochtiger.
  • Afhankelijk van de grootte en het ontwerp van je bouwwerk ga je verder met het frame voor de wanden en het dak. Tegen het kader kan je planchetten, ruwe planken, rabatplanken of wandbalken schroeven. Qua dakbedekking kan je vele kanten uit.
  • Voilà de basis staat. Nu laat je je fantasie de vrije loop voor de verdere aankleding, inrichting en decoratie. Ramen en deuren kan je uiteraard kant-en-klaar kopen en vervolgens zelf plaatsen. Tenzij je van je barak een soort ‘open bar’ wil maken, dan hoeven die er niet per se in.

Minimaal nodig qua gereedschap: schop, grondboor, meetlint, waterpas, zaag, accuboormachine.

Succes!

barak-van-bartel-schuur-bouwen