Kamperen voor beginners: je eerste kampeertocht

De Te Araroa in Nieuw-Zeeland wandelen

Ben je er klaar voor? Plan dan je eerste kampeertocht. Met welke tocht je het beste kan starten, hangt voor een groot deel af van de tijd die je hebt. Je kan nu eenmaal maar een beperkt aantal kilometer per dag wandelen.

Houd er bij je planning rekening mee dat je in de bergen minder kilometers doet dan in een vlak landschap. Voor elke 300 meter die je stijgt, moet je ongeveer een half uur extra rekenen. Plan ook eens een rustdag in of een dag met minder kilometers.

Klaar voor je eerste kampeertocht

West Highland Way in Schotland

Langere tochten vind je in Europa gemakkelijk onder de zoekterm Long Distance Walk. Het zijn meestal goed bewegwijzerde tochten die vijf dagen tot twee maanden duren. In onze buurlanden zijn er opties voor iedereen.

Een bekende en aangename tocht om mee te starten als een langere eerste kampeertocht, is de West Highland Way. Die loopt door Schotland en is ruim 150 kilometer lang. Ongeveer de helft van de route loopt over oude veedrijverroutes, oude militaire wegen en oude koetswegen, meestal goed onderhouden paden. De andere helft bestaat uit drooggevallen bergbeken en rivieren. De populairste wandelrichting loopt van zuid naar noord.

Bereid je zo goed mogelijk voor

Bereid je zo goed en zo kwaad als het kan voor, reisliteratuur kan wonderen doen. Ga na of er gevaarlijke of moeilijke stukken zijn; als je bijvoorbeeld gletsjers tegenkomt en je weet niet hoe je over een gletsjer moet lopen, doe de tocht dan niet of zoek een gids voor dat stuk.

Doe jezelf ook een plezier door tochten uit te zoeken die niet te veel asfalt vreten. Op asfalt ga je goed vooruit, maar het is niet goed voor de knieën en voorbijrazende auto’s zijn allesbehalve aangenaam.

Tot slot nog de belangrijkste tips voor je samengevat.

komoot