Tips voor wildkamperen – Kamperen voor beginners

Tips voor wildkamperen. Wildkamperen gevaarlijk?
Wildkamperen gevaarlijk?

Naast overnachten op een camping is er ook nog een verborgen tweede optie: wildkamperen. Het grote verschil met kamperen? Je staat gratis waar je maar wil, maar je hebt geen faciliteiten zoals wc’s, douches of afwasplekken en je moet een beetje beter opletten. Enkele tips voor wildkamperen.

Hoor altijd eerst hoe strikt het land of de regio is en wat eventuele straffen voor wildkamperen zijn. In sommige landen, zoals Schotland en Zweden, heb je the right to roam en mag je bijna overal staan. In België kun je terecht in deze bivakzones. In andere landen mag het niet, maar staan ze het oogluikend toe. Houd sowieso altijd de volgende richtlijnen aan.

Enkele richtlijnen en tips voor wildkamperen

Bouw geen dorp. Als je gaat wildkamperen, wil je wat onder de radar blijven en met maximum twee tenten rondtrekken. Richt geen volledig tentendorp in op een plek waar het eigenlijk niet mag.

Kies de juiste plek. Zie je sporen van wilde dieren of staan er waarschuwingsbordjes voor het jachtseizoen? Loop dan nog even verder. Kijk ook goed rond naar water in de buurt. Ga niet vlakbij een rivier of meer staan. Je ziet niet altijd of je met de tent in een waterverzamelbekken staat en als het waterpeil ‘s nachts stijgt door hevige regen, kan je door de stroming worden meegesleurd. De veiligste en meest rustgevende optie is om je tent bij mensen op te stellen. Een sympathieke boer met een groot veld bijvoorbeeld. Verlaten gebouwen zijn ook een optie, maar kijk uit voor instortingsgevaar.

Wanneer stel je de tent op? Sta je ergens waar het stiekem niet mag en wil je geen risico lopen, stel je tent dan op als je gaat slapen – desnoods in het donker – en breek ze zo vroeg mogelijk weer af. Dat voorkomt de kans dat je wordt gevonden of weggejaagd.

Laat de bovenstaande regeltjes je niet afschrikken. Ik ben zelf al wildkamperend door een groot deel van Europa getrokken en heb nog nooit problemen gehad. Als je een sympathieke kop opzet en geen lawaai maakt, krijg je in het slechtste geval een waarschuwing.

Of wildkamperen gevaarlijk is? Niet per se, maar check deze vuistregels en tips.

Lees het antwoord op de volgende veelgestelde kampeervraag: Met welke kampeertocht kan ik het best starten?