Sneeuwvakantie dichtbij: Finland, IJsland en Polen

Sneeuwvakantie dichtbij - Rendiersafari Finland
Sneeuwvakantie dichtbij - Rendiersafari Finland

Een sneeuwvakantie dichtbij? Het hoeft niet al skiën en snowboarden te zijn wat de klok slaat. Hier drie sneeuwzekere en avontuurlijke winterbestemmingen op minder dan drie uur reizen. Waar je outdooractiviteiten kan beleven als paardrijden, winderwandelen, het Noorderlicht opzoeken of een rendiersafari.

3 x Sneeuwvakantie dichtbij

Op rendiersafari in Finland

Het leven van de Sami is al eeuwen sterk verweven met de rendierhouderij. In de loop der tijd hebben ze samen geleerd hoe te overleven. Door van de bossen naar berggebieden in Zweden en de zomerweiden in (niet minder avontuurlijke winterbestemmingen) als Finland en Noorwegen te trekken. Alles wat ze onderweg nodig hadden, ging mee op sledes voortgetrokken door rendieren. Vandaag kan je deze meest milieuvriendelijke transportwijze zelf ervaren. Tijdens een rendiersafari van een of meerdere dagen. Via reisorganisatie Zuiderhuis kun je tegen zeer schappelijke prijzen een multi-avonturenweek samenstellen op maat. Meer over wintervakanties in Finland op www.visitfinland.com. Of volg Iris haar sporen tijdens een sneeuwtrekking in Finland.

Op zoek naar het Noorderlicht in IJsland

De meeste mensen bezoeken IJsland in de zomer, zonde. Het is niet alleen een van de koudste, maar ook een van de mooiste plekken in Europa. En dat betekent dus overwinteren in het kwadraat. (Met genoeg warmwaterbronnen om zonder verspilling van energie in op te warmen.) Op IJsland is er bijna geen sprake van luchtvervuiling. Daardoor is het Noorderlicht hier vanaf circa oktober tot maart zeer goed te zien. In februari vindt het jaarlijkse WinterLights Festival plaats. www.visiticeland.com

Winterwandelen en paardrijden in Polen

Polen is een prachtig land. In de winter is het een wondermooie en sprookjesachtige bestemming om te gaan wandelen of hiken. Hele veel agrotoeristische boerderijen verwelkomen maar wat graag gasten in het winterseizoen. Dan is het veel rustiger (ook op de boerderij) en hebben ze meer tijd om je – bijvoorbeeld te paard – mooie landschappen, bossen en vergezichten te doen ontdekken. Paardenboerderij Punktur in Zuidwest-Polen is een aanrader. Maar ook in het Noorden van het land (Podlasie), het centrum (Transjura-route) en het verre Zuiden (Nedersilesië of Podkarpackie) zijn er verschillende mogelijkheden. www.polen.travel