Wat is nordic skating? Skeeleren met stokken!

nordic-skating-in-het-bos
Nordic skating in het bos

Bij gebrek aan ijs, kan je nordic skating eens proberen, een sport die een beetje het midden houdt tussen langlaufen en inline skaten. Knalhard door de bocht schieten hoeft gelukkig niet. Met nordic skates kun je ook rustig over het wegdek schrijden. ‘Gelukkig maar’, denk ik als even later met skates en blading poles de weg wordt opgestuurd.

Nordic skating, of nordic blading, is niet nieuw. In Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en de Scandinavische landen bestaat de sport al een tijdje en vooral in het Noorden is nordic skating razend populair. Of er een verschil is tussen de twee? Nordic blading beoefen je op een verharde weg. Nordic skating kan – mits speciale skates – ook in het bos of op oneffen terrein. In het Noorden bestaat een variant met schaatsen en nordic skate je dus op het ijs.

Nordic skating, een intensieve workout

Net als nordic walken kan ook nordic skaten vrij intensief zijn: je armen, benen, onder- en bovenlichaam zijn continu in beweging en 30% van je versnelling komt uit de afzet met de poles. Zet je je harder af, dan gebruik je je spieren nog intensiever en verbrand je extra veel. Ook je schouders, buik- en rugspieren worden trouwens aan het werk gezet. Een volledige workout dus.

Voor wie is nordic skaten geschikt?

Iedereen kan nordic skaten, mits je voldoende skatevaardig bent en de remtechnieken beheerst. Lukt dat niet, dan is les nemen of oefenen op effen terrein de boodschap. Pas als je kunt remmen, afdalen en hindernissen kunt ontwijken, ben je klaar voor de openbare weg. Langlaufers en nordic walkers zijn meestal handiger met poles. Inline skaters hebben meer aan hun skatetechniek.

Wat heb je nodig?

Je kunt starten met gewone inline skates of skeelers en nordic blading poles. Heb je de smaak te pakken, schakel dan over op echte nordic skates. Daarmee kun je ook off-road. Qua kleding geraak je al een heel eind met een goede sport- of hardloopoutfit en een technisch jasje. Vergeet ook helm, knie- en polsbeschermers niet. Speciale nordic poles met harde metalen punten vind je bij A-merken als Leki en Exel. Bereken de ideale lengte als volgt: lichaamslengte x 0,9 + 2,5 cm.

Zijn er verschillende nordic-skating technieken?

Vooral in het begin geven de poles problemen met de coördinatie: de poles zitten met straps vast aan je handen en zwaaien ver naar achteren wanneer je afzet. Dat is wennen. De techniek zelf houdt het midden tussen nordic walken en skeeleren. Er zijn verschillende stoktechnieken voor vlak, stijgend en dalend terrein. Nordic blading is volgens kenners veel leuker dan gewoon skeeleren omdat je dankzij de poles veel flexibeler bent; je kunt makkelijker bergop of op geaccidenteerd terrein.

Uit het boek Skaten door Belgie (uitgegeven bij Lannoo, ISBN 9789020939675) hebben we drie mooie skateroutes voor je uitgezocht.

Kan je nog niet stoppen op nordic skates, dan heb je de keuze uit drie stoptechnieken.

 

Oxfam Trailwalker