Toekomstkijken met de nieuwste outdoorapps

0
26
Toekomstkijken met de nieuwste outdoorapps
Toekomstkijken met de nieuwste outdoorapps

Een glazen bol hebben we niet, maar we durven ons toch aan een blik in de misschien wel heel nabije toekomst te wagen. De apps die we vandaag gebruiken, bieden vaak slechts een beperkte mate van integratie of samenwerking met andere apps. Akkoord, je rit meteen uploaden naar je Strava-account en delen op Facebook, dat is ondertussen een koud kunstje. Maar het moet nog beter kunnen. Een potje toekomstkijken naar de mogelijkheden van de nieuwste outdoorapps.

Enkele mogelijkheden van de nieuwste outdoorapps

Jouw Strava-app weet dat je bijna elke dag gaat fietsen. Diezelfde Strava merkt echter dat je ook wel eens een dag overslaat. Dankzij de weerapp op je smartphone merkt Strava dat je niet graag in de regen rijdt. Wat zou je ervan denken, mocht je bij slecht weer advies krijgen over waar het wel en niet regent, en waar je dus al dan niet kan gaan rijden. Vind je app geen geschikte locatie – lees: waar het niet regent – dan krijg je meteen een alternatief indoorsportprogamma aangeboden, of de gegevens van het dichtstbijzijnde fitnesscenter waar net een spinningsessie plaatsvindt.

Nog eentje? Mijn smartphone weet dat ik een flinke Ardense trailrun in heerlijk zonnige omstandigheden achter de rug heb. Hoogtemeters, verbruikte calorieën, afstand, snelheid… het zijn ondertussen standaardgegevens geworden. Op mijn terugweg uit de Ardennen stelt mijn smartphone een heerlijk avondmenu samen met ingrediënten om mijn lichaam weer op krachten te brengen. Een shoppingapp wordt geactiveerd en ik passeer langs de winkel waar mijn mandje met gezond eten reeds klaarstaat. Bij thuiskomst helpt de kookapp me – met instructievideo – een maaltijd op maat te bereiden.

De laatste. Ik dender met de mountainbike over een heerlijk knappe singletrail naar beneden. Het gaat snel, het is een grote adrenalinerush. Een moment van onoplettendheid en een groot rotsblok later lig ik versuft op de grond. Mijn app registreert dat mijn snelheid plots naar nul is gegaan en er geen beweging meer is. Tenzij ik de app zelf manueel desactiveer, worden de hulpdiensten gebeld. Dankzij de ingebouwde gps krijgen ze meteen mijn exacte locatie en dankzij de ICE-barcode (In Case of Emergency) weten de hulpdiensten meteen wie ik ben, wat mijn bloedgroep is en wie ze verder moeten contacteren.

Wat me de privacy van de nieuwste outdoorapps?

Als je bij het lezen van dit artikel angstvisioenen over Big Brother krijgt, dan begrijpen we die volledig. Apps hebben nood aan veel informatie van zowel de gebruiker als zijn omgeving. En dat roept, meer dan terecht overigens, wel wat vragen omtrent privacy op. Sommige apps volgen sporters continu, de hele dag door. App-ontwikkelaars hebben ook nood aan inkomsten. De gegevens die zij over jouw gedrag verzamelen doorverkopen aan potentiële adverteerders, is een handige inkomstenbron. Apps weten wat je gewoonten zijn, wat je graag eet, waar je woont, waar je sport, wat jouw favoriete sport is… Maar weinig gebruikers lezen de algemene voorwaarden, wat maakt dat je de maker misschien zonder dat je het beseft toestemming geeft om je gegevens door te verkopen. Dat je daardoor gerichte advertenties in je inbox krijgt, is misschien niet zo heel erg. Maar dat je bij het aangaan van een levensverzekering een njet op het rekwest krijgt, omdat een of andere app zegt dat je een freeridende downhillende mountainbiker bent die zijn meest spectaculaire crashes trots op Instagram deelt, daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten.