Home Bestemmingen Wandelvakantie Kaapverdië praktisch

Wandelvakantie Kaapverdië praktisch

0
Wandelvakantie Kaapverdië praktisch
Wandelvakantie Kaapverdië praktisch

Ons wandelverslag over Kaapverdie gelezen? Dan geven je hier graag wat achtergrond en praktische tips mee. De naam Cabo Verde komt uit het Portugees en betekent ‘Groene Kaap’. In twee aparte woorden dus, vandaar Kaap Verdië, in het Nederlands verbasterd tot Kaapverdië. De archipel ligt 500 kilometer uit de kust van West-Afrika, middenin de oceaan. De Kaapverdische eilanden liggen ver van elkaar verwijderd (tot zo’n 350 kilometer) en worden onderverdeeld in de bovenwindse en de onderwindse eilanden.

De eilandengroep werd ontdekt in 1455 en van 1462 tot 1975 was Kaapverdië een Portugese kolonie. De slavenhandel duurde er tot 1876. Tot laat in de jaren 80 was Kaapverdië er economisch slecht aan toe. Vandaar dat toerisme – nu een steeds belangrijkere bron van inkomsten – nog in de kinderschoenen staat. Bij sommige Belgen staat Kaapverdië bekend om de ‘coladeira’, een lambada-achtig ritme, of de ‘morna’, een weemoedige muzieksoort, waarvan Cesaria Evora de bekendste vertolkster is.

Wandelvakantie Kaapverdië praktisch

  • Klimaat: het hele jaar door tussen 22° en 27°, koeler en soms koud op de bergtoppen. In december en januari is het harmattanseizoen. Een droge oostenwind blaast dan stof uit de Sahara over de eilanden, wat het uitzicht – en je foto’s – kan verpesten.
  • Visum: koop je ter plekke bij de douane (lange rij!) of regel je vooraf via ambassade of reisagent.
  • Vliegen: net geen zes uur vliegen en twee uur tijdverschil (prima winterbestemming!) met TACV Cabo Verde Airlines (het goedkoopst, maar met vaak met ‘Afrikaanse’ vertraging) of met TAP Air Portugal. Het goedkoopste is een reisformule met een touroperator die je maximale vrijheid geeft. Met cabo.nu waren we inclusief binnenvluchten naar in totaal vier eilanden, transfers, accommodatie, ontbijt en soms ook lunch 1450 euro kwijt voor 16 dagen.
  • Geld: voor één euro krijg je ongeveer 110 Escudo’s. Het prijsniveau is voor een Afrikaans land verrassend hoog, maar in vergelijking met België zeer betaalbaar.
  • Taal: Portugees, verschillende dialecten Creools en hier en daar ook Engels of Frans.
  • Veiligheid: criminaliteit komt nauwelijks voor, behoudens in de hoofdstad Praia op Santiago, in Mindelo op Sao Vicente en op sommige doodverlaten stranden. Ask around.
  • Eten: goed (met name dagverse vis), maar de keuze is beperkt. Verse groenten en fruit zijn op alle eilanden behalve Sal en Santiago moeilijker te krijgen. Wees zuinig met water: waterwinning is in Kaapverdië een probleem.
  • Reisgids: Cape Verde Islands van Bradt (Engels), de West-Afrika editie van Lonely Planet of The Rough Guide (Engels, zeer beknopte sectie over Kaapverdië), Reise Know How Kapverdische Inseln (de beste keuze, maar wel in het Duits) of Le Petit Futé Cap-Vert (Frans).

Wandelhighlights op Kaapverdië

  • Santo Antão: bekend voor zijn variatie aan landschappen. De zuidkant is droog en woestijnachtig. Kleurrijke bergen doorkruisen er het gebied. Het noorden oogt veel dramatischer, met steile kliffen, berghellingen en -pieken, diepe valleien en veel groen. De paden zijn goed onderhouden en relatief makkelijk te bewandelen, al heb je voor veel wandelingen een goede conditie nodig. Het enige probleem is het gebrek aan water. Zorg dat je altijd voldoende bij je hebt voor je trip of dat je weet waar je water kunt bijvullen.
  • Boavista: een eiland van witte duinen en verborgen lagunes, omringd door een turkooisblauwe zee vol verraderlijke rotsen. Niet voor niets kreeg dit eiland de bijnaam ‘de Sirene’: het aantal wrakken is niet te tellen.
  • Fogo: een eiland met een vulkaan van 2829 meter, bevolkt door aparte inwoners met een donkere huid, blond kroeshaar en blauwe ogen, die niet van wijken willen weten. Ook al dateert de laatste uitbarsting van 1995.

Nodig: gids of wandelkaart en -gps!

Zonder wandel-gps en/of gedetailleerde kaart – of een lokale gids – kun je op Santo Antão niet veel beginnen. Een aantal uitgestippelde wandelingen zijn vrij makkelijk te volgen, bijvoorbeeld de 212 langs de kust van Cruzinha naar Ponta do Sol. Maar andere routes, zoals de spectaculaire 208 van Boca de Ambas naar Lagoinha, vragen om gevorderde navigatieskills. Golfdstadt heeft een Duitstalige, 220 pagina tellende wandelgids én een gedetailleerde wandelkaart van Santo Antão, waar wij in combinatie met een wandel-gps van Garmin dankbaar gebruik van hebben gemaakt.