Home Bestemmingen Mountainbiketips Afrika: 8 zaken die je moet weten voor een MTB-trip door Oeganda

Mountainbiketips Afrika: 8 zaken die je moet weten voor een MTB-trip door Oeganda

0
Mountainbiketips Afrika: 8 zaken die je moet weten voor een MTB-trip door Oeganda
Mountainbiketips Afrika

Trek je er georganiseerd op uit, bijvoorbeeld naar aanleiding van Mike Steegmans zijn verhaal over zijn MTB-tocht in Oeganda? Aarzel dan zeker niet om je lokale gids te overstelpen met vragen. De meeste Afrikanen babbelen graag en zijn ook gewoon fier je hun mooie omgeving te kunnen laten zien. Wil je liever toch liever zelf op avontuur, dan zijn hier enkele weetjes.

Mountainbiketips Afrika

  1. Vermijd verkiezingsperiodes

Afrikaanse landen bezoek je best niet vlak voor of na de plaatselijke verkiezingen. De kans op onrusten is groot.

  1. Mzungu betekent ‘blanke’

In Oeganda noemen ze de blanken graag ‘Mzungu’ en krijg je die naam op elke straathoek toegeworpen. Soms klinkt het een beetje agressief, meestal is het gewoon supervriendelijk.

  1. Zo blijf je online

Voor de bloggers: koop een SIM-kaart bij MTN en je bent bijna overal online. Als je stroom hebt om je batterijen op te laden tenminste. De laatste drie dagen van de trip kwam ik geen enkel werkend stopcontact tegen.

  1. Het lokale dieet

Matoke is een soort van bananenpuree die een beetje doet denken aan fufu. Het is zowat het hoofdbestanddeel van het lokale dieet, maar voor de meesten onder ons valt het als een baksteen op de maag. Irish potatoes, bonen en stoofpotjes van geitenvlees zijn de andere plaatselijke gerechten. Vervolgens heb je de rolex, een soort van opgerolde pannenkoek met een omelet ertussen. Je kan ze zeer basic en droog krijgen… en dus bijna oneetbaar. Maar kies je ze lekker sappig met veel verschillende ingrediënten, dan zijn ze een absolute aanrader. Ben je in Buhoma, koop er dan in de Bwindi Bar enkele voor de lunch.

  1. Neem reserveonderdelen mee

Neem genoeg reserveonderdelen voor je fiets mee. De modder wringt zich in elk gaatje en je zult zeker en vast stukken krijgen.

  1. Een slaapplek naar ieders budget

Het leuke aan reizen in Afrika is dat je in de meeste lodges verschillende prijsopties hebt. Doorgaans kan je kiezen tussen slapen in een eigen tent en basic kamers met gedeelde badkamers of een suite badkamer. Soms slaap je echt op hemels mooie plaatsen.

  1. Regen is zo erg niet

Begin december is het einde van het regenseizoen. Daardoor fietsten we bijna elke ochtend in de regen. Uiteindelijk bleek dat eerder een zegen, want zo reden we niet continu door de stofwolk van de fietsers voor ons.

  1. Laat grote asfaltwegen – letterlijk en figuurlijk – links liggen

De hoofdwegen zijn opvallend goed geasfalteerd, dus grote afstanden tussen steden zijn goed te doen met de wagen. Het is géén goed idee om op die grote asfaltwegen te fietsen. Lokale autobestuurders rijden je liever van de weg dan een meter opzij te gaan. Wil je zelf met de wagen rondrijden: dan zal je zoals in elke oude Engelse kolonie aan de linkerkant van de weg/auto moeten zitten.