Home Lees Far Out Online 2017 Start to MTB: toebehoren en een mountainbike kiezen

Start to MTB: toebehoren en een mountainbike kiezen

0
Start to MTB: toebehoren en een mountainbike kiezen
Mountainbike kiezen

Een nieuwe mountainbike kiezen? Mountainbikes komen in allerlei kleuren, maten, gewichten en prijsklassen. En ja, die fiets van tienduizend euro rijdt echt wel lekkerder dan een vierdehands afdankertje waarvoor je een briefje van vijftig bovenhaalde. Er zijn gelukkig ook tussencategorieën voor wie een MTB kopen wil.  

Een mountainbike kiezen… Hardtail of full suspension?

Mountainbikes vallen grofweg op te delen in twee categorieën. Je hebt enerzijds de hardtail, een fiets met enkel een verende voorvork. Anderzijds is er de full suspension. Die heeft zowel een verende vork als een demper achteraan. De hardtail is zeker in België veruit de meest gebruikte mountainbike. Het model is goedkoper dan een vergelijkbare full suspension, vraagt wat minder onderhoud en heeft een lager gewicht. Voordeel van een full suspension is dan weer het extra comfort door de vering achteraan.

Een fietsframe op maat?

Koop zeker een fiets in de juiste maat. Ook al krijg je een extra korting of vind je die bike zo mooi, een te groot of te klein frame leidt op korte termijn tot lichamelijke klachten. En zo verdwijnt je fiets in de hoek van de garage. Een fietsmeting is niet zo heel duur maar wel bijzonder nuttig. Koop je een fiets in de winkel waar je je laat opmeten, dan valt er waarschijnlijk over de prijs van opmeting en/of fiets te onderhandelen.

Welke wielmaat?

De afgelopen jaren is er veel te doen omtrent de wielmaat van mountainbikes. Reden we tot een aantal jaar geleden allen rond op wielen van 26”, is dat ondertussen gegroeid naar 27,5” (ook wel 650b genoemd) en 29” (twentyniner). Die inches staan voor de totale diameter van wiel en band. Hoe groter die diameter, hoe beter je wiel ergens overheen bolt. Denk in dat opzicht aan de miniwieltjes van een skateboard die zelfs door een kiezelsteentje tot stilstand worden gebracht. Hedendaagse mountainbikes komen in 27,5” of 29”, waarbij de 29” de boventoon voert. Zwartwit uitgedrukt is de 27,5” meer geschikt voor technischer en moeilijker terrein of voor kleinere mountainbikers, en bolt de 29” wat sneller en verteert hij obstakels makkelijker. Op beide kan je jezelf prima amuseren en in beide categorieën is er voldoende keuze.

MTB kopen? Hoeveel euro’s tel je neer?

Gevraagd naar budget voor wie een MTB kopen wil, antwoorden wij steevast dat je voor een hardtail op pakweg duizend euro moet rekenen. Voor een fully mag je daar nog eens duizend euro bovenop doen. Voor dat bedrag heb je een degelijke mountainbike, met no-nonsens onderdelen waar je – mits een beetje fatsoenlijk onderhoud – jarenlang plezier aan beleeft. Goedkoper kan natuurlijk steeds, maar houd er dan rekening mee dat je met een zwaardere fiets op pad bent die waarschijnlijk net dat tikkeltje minder goed schakelt, remt, veert en rijdt. Dat komt het rijplezier niet meteen ten goede en laat dat zeker in het begin cruciaal zijn. Anders verdwijnt die bike in de hoek en dat is pas zonde van je geld.

Is tweedehands een optie?

Op gespecialiseerde mountainbikesites zijn vaak tweedehands erg goede koopjes te vinden. Ben je een absolute beginner en heb je geen kennis van mountainbikes, laat je dan bijstaan door iemand die meer bedreven is op dat vlak. Niet dat we mountainbikers van kwade wil willen beschuldigen, maar ook een gewaarschuwd toekomstig biker is er twee waard. Stap gerust eens de fietsenwinkel binnen. Misschien heeft de handelaar in het dorp wel interessante overjaarse aanbiedingen of een mooie tweedehands staan.

Meer tips voor wie wil starten met mountainbiken.