Home Lees Far Out Online 2017 Fietskleding kopen? Fietsaccessoires? Meer start to MTB

Fietskleding kopen? Fietsaccessoires? Meer start to MTB

0
Fietskleding kopen? Fietsaccessoires? Meer start to MTB
Fietskleding kopen (c) Fietswinkel Ventoux

Een fiets alleen volstaat uiteraard niet. Fietskleding kopen en accessoires uitzoeken? Er komen nog best wat spullen bij die allemaal ook hun invloed hebben op je totaalbudget. Dat een goed passende en geschikte mountainbikehelm deel uitmaakt van je outfit, daar besteden we verder geen woorden meer aan. Een helm beschermt je hoofd en je leven, zonder helm rijden is not done. Punt. Wat kan er verder niet ontbreken? 

Fietskleding kopen

Shirt en broek

De tijd dat je jezelf in een spannend lcyrapakje vol spuuglelijke reclame moest wurmen, is gelukkig voorbij (tenzij je dat zelf heel graag wilt, natuurlijk). Fietskleding kopen? Tegenwoordig zijn er mooie, modieuze en toch goed ademende fietsshirts op de markt. Fietsshirts hebben vaak een aantal zakjes op de rug waarin je een beetje eten, geld en reservespulletjes kan opbergen. Ook fietsbroeken komen in verschillende kleuren en vormen. Er bestaan erg mooie loose-fit broekjes die niet zo enorm rond bips en billen spannen. Los of strak, denk steeds aan een goede zeem in je koersbroek om alle tere lichaamsdelen en je achterwerk te besparen.

Fietsschoenen

Natuurlijk kan je in eerste instantie gewoon met je sportschoenen gaan mountainbiken, al hebben je daarmee wel minder grip op je pedalen en bieden ze minder bescherming. Voor degelijke, robuuste mountainbikeschoenen mag je snel op een goede honderd euro rekenen. Ze zijn voorzien van ‘plaatjes’ waarmee je vast in je klikpedalen zit. Daardoor kan je meer kracht uitoefenen op je pedalen en behalve duwen ook trekken. Verder geven mountainbikeschoenen betere controle over je fiets en schiet je voet bij een onverwacht obstakel niet van je pedaal. In- en uitklikken vraagt wat gewenning en oefening. Je zal heus niet de eerste noch de laatste biker zijn die voor een stoplicht omvalt omdat hij zijn voeten niet tijdig uit de pedalen krijgt. Oefen thuis met een muur als steun.

Fietsaccessoires uitzoeken

Klikpedalen

Inzake klikpedalen bestaan er verschillende systemen. Meest gebruikte onder mountainbikers is het door Shimano ontwikkelde SPD-systeem. Dit heeft de grootste keuze aan pedalen voor de meest gunstige prijs. Een ander systeem komt van Crankbrothers en heet Eggbeaters. Dat heeft als voordeel dat je aan vier kanten kan inklikken en je wat meer bewegingsvrijheid aan je knie hebt. Welk systeem je ook kiest, de afstelling van de plaatjes op je schoenen moet nauwkeurig en goed uitgevoerd worden. Vraag het aan je fietsenmaker, neem het mee tijdens de fietsmeting… Slecht afgestelde plaatjes leiden namelijk vaak tot knieklachten. Toch geen vertrouwen in klikpedalen? Dan heb je nog de keuze uit een pedaal die langs de ene zijde een gewoon pedaal is en langs de andere zijde een klikmechanisme heeft. Flatpedals – pedalen zonder klikmechanisme maar met een reeks pinnetjes die zich in het rubber van je zool boren – zijn aan een opmars bezig. Het voordeel hiervan is dat je voeten niet echt vastzitten, maar ze door de rij pinnetjes toch heel stevig aan je pedaal vasthangen. Voor flatpedals heb je een ander type fietsschoenen nodig met een zachte zool.

Sportbril

Gaan we verder van top tot teen dan stoppen we na de verplichte helm meteen aan een sportbril. Die beschermt je ogen tegen insecten, steentjes of opspattend modder. Een goede zonnebril kan in eerste instantie volstaan, zolang die niet al te donker is. In het bos is er namelijk een stuk minder licht dan op het open veld. En net in het bos moet je zichtbaarheid meer dan perfect zijn. Een goede fietsbril koop je in de fietswinkel. Pas de bril onder je helm voor je hem koopt.

Meer tips voor wil starten met mountainbiken.