Home Bestemmingen De favoriete Belgische bossen van ons redactieteam

De favoriete Belgische bossen van ons redactieteam

0
De favoriete Belgische bossen van ons redactieteam
Favoriete Belgische bossen redactie (c) Tom Linster, Meerdaalwoud
Als het op de Belgische bossen aankomt, heeft iedereen zo zijn voorkeur. Dit zijn de favoriete Belgische bossen van ons redactieteam.

Onze favoriete Belgische bossen

Heverleebos en Meerdaalwoud

Eindredactrice Sandra: “Mijn absolute favoriet, en dat op minder dan drie kilometer van de drukke Grote Markt in Leuven. Tijdens de twaalf jaar dat ik in Leuven woonde, was het Meerdaalwoud een welkome plek om op adem te komen, tijdens een wandeling, trailrun- of mountainbiketochtje. Elke route zag er anders uit. Met mijn mountainbike ben ik in de vroege uurtjes een paar keer bijna over een hert en ander loslopend wild getuimeld.”

Polderbos

Uitgever Anton: “Dit natuurgebied in Hoboken, vlakbij de stad Antwerpen, heeft alles waaraan ik nood heb wanneer ik mijn hoofd eens wil vrijmaken: water, Schelde, wandelpaden, vogelkijkhutten en een afgebakend stuk met wilde paarden en runderen. Op het einde van de lente zie je er zelfs orchideeën.”

Schiplakenbos en Steentjesbos

Hoofdredactrice An: “Mijn ouders woonden letterlijk aan de rand van dit pareltje, dus ik heb er als tiener kilometers in afgemaald op mijn wandel- en loopschoenen. In 1914 vond vlak over onze voordeur een bloedige veldslag tegen de Duitsers plaats en ergens tussen de bomen staat ook nog een ijskelder uit de achttiende eeuw. Dat het bos grotendeels privaat terrein is van het Kasteel van Schiplaken heb ik me nooit aangetrokken, wat maakt dat ik bijna altijd alleen was met de fazanten en andere dieren die werden uitgezet voor de jacht.”

De bossen van Viroinval

Redacteur Jurgen: “Toegegeven, het is vanuit Vlaanderen een eind rijden naar Viroinval, dat op de grens met Frankrijk en de Franse Ardennen ligt. In ruil krijg je wel een heerlijk rustig soort niemandsland met uitgestrekte bossen, waar je hele dagen kan rondlopen zonder iemand tegen te komen. Dorpjes als Olloy-sur-Viroin en Oignies-en-Thiérache zijn authentiek en charmant.”

En op onze koffietafel ligt: De bossen in België

In het koffietafelboek De Bossen van België gidst bio-ingenieur en bosdeskundige Olivier Baudry ons door de grote bosvragen. Hij vertelt meer over de cycli van de bomen, over de stand van zaken van onze Belgische bossen, duurzaam bosbeheer, sporen uit het verleden en nog veel meer. Frédéric Demeuse, in 2010 bekroond met een award van de BBC Wildlife Photographer of the Year, voorzag het boek van prachtige plaatjes.
De bossen in België, Olivier Baudry en Frédéric Demeuse. Uitgeverij Lannoo, 191 pagina’s. EAN: 9782873869151

Lees het ABC van de Belgische bossen.