Home Bestemmingen Waarom te voet naar Scherpenheuvel gaan wél cool is

Waarom te voet naar Scherpenheuvel gaan wél cool is

0
Waarom te voet naar Scherpenheuvel gaan wél cool is
Te voet naar Scherpenheuvel (c) Jo Thuys

1 mei vormt traditioneel het startschot van het bedevaartseizoen in Scherpenheuvel. De klassieke en religieus geïnspireerde bedevaarten nemen al jaren af. Maar te voet naar Scherpenheuvel gaan blijkt opnieuw verrassend populair, zelfs bij jongeren. 4 redenen waarom een bedevaart naar Scherpenheuvel het overwegen waard is.

Te voet naar Scherpenheuvel, omwille van…

1. De sportieve uitdaging

In eerste instantie is een bedevaart een sportieve uitdaging. Net zoals de Dodentocht nog ieder jaar aan populariteit wint omwille van de extreme sportieve uitdaging, betekent ook een bedevaart voor velen een grensverleggende sportieve ervaring. Trendwatcher Herman Konings sprak in 2015 al van de bedevaart 2.0. Hierbij gaan sportieve uitdaging en teamwork hand in hand. Ze vervangen de originele motivatoren voor een bedevaart – dank betuigen of angst bestrijden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Grote Trek, met zijn 52 kilometer vanuit Antwerpen ook wel de moeder aller bedevaarten genoemd, de afgelopen jaren opnieuw meer deelnemers lokt, vooral jongeren.

2. Zingeving 2.0

Naast de sportieve uitdaging is een bedevaart een ideale activiteit om tot jezelf te komen. In een almaar hectischer wordende wereld, waar we overstelpt worden door prikkels, kan een bedevaart voor mentale rust zorgen. Wandelen is voor vele mensen nu al dé activiteit bij uitstek om je gedachten op een rijtje te zetten. Of te filosoferen over het leven. Het feit dat je deze activiteit in groep doet werkt alleen maar versterkend.

3. Smakelijke Pelgrimstochten

Je kan een bedevaart ook helemaal anders inkleden en er een culinaire uitstap van maken. Tijdens uitgestippelde wandelingen passeer je de mooiste plekjes van het Hageland en hou je halt aan toeristische trekpleisters als de Abdij van Averbode (waar later op het jaar in de buurt de Race Against Nature plaatsvindt) of de Maagdentoren in Zichem. Tijdens de culinaire stops op je weg naar Scherpenheuvel proef je van al het lekkers dat de streek te bieden heeft en kom je in contact met lokale streekproducenten. Of organiseer iets met coollega’s. Een voettocht naar Scherpenheuvel met teamactiviteiten onderweg is ideaal als teambuilding.

4. Retro belevenis

Dat retro hip is is een understatement. Zelf breien en je kleren maken is weer in,  mannen die naar een barbier in plaats van een kapper gaan zijn hot en je koffie zetten met een percolator in plaats van een koffiemachine noemen we ‘slow coffee’.
Het lijkt wel alsof al wat dateert uit grootmoeders tijd opeens terug trendy is. Dus waarom ook niet gewoon een gouwe ouwe bedevaart naar Scherpenheuvel doen, inclusief het ontsteken van een noveenkaars en het kopen van een portie pepernoten? 

Georganiseerd met een groep vrienden, familie of collega’s naar Scherpenheuvel? Kan ook. Getogen Scherpenheuvelaar Jo Thuys organiseert dit soort wandelingen op maat.