Trends in hardloopkleding: techniciteit meets looks

Trends in hardloopkleding
Trends in hardloopkleding

Bij de aankoop van hardloopschoenen zijn er allerlei technische tools die je helpen de juiste schoen voor jouw voet te vinden. Maar hoe stel je jouw ideale sportoutfit samen? Voldoet een trainingtight ook tijdens het hardlopen? Welke stoffen passen bij welke sporten? Is naadloos altijd noodzaak? Lisa Weber, Merchandising Manager Apparel van ASICS EMEA, geeft antwoorden, deelt trends in hardloopkleding én een sneak preview.

Trends in hardloopkleding

  1. Stijl & performance

Niemand kijkt er raar van op als je voor, tijdens of na je run ook krachtoefeningen voor je bovenlijf doet, zonder je om te kleden. Een explosieve training sluit je af met een goede stretch- of yogasessie. En natuurlijk past je sportoutfit ook perfect in de stad. Deze veelzijdige en geïntegreerde manier van sporten en leven, vraagt veel van je kleding. Lisa Weber: “Je hoeft geen compromis of keuze te maken als het om stijl en performance gaat. Deze eigenschappen zijn volledig geblend in kledinglijnen. Zelfs onze meest technische items hebben mooie nieuwe looks.”

  1. Sneller? Lichter & strakker!

Naast veelzijdige sportoutfits, blijven hardloopmerken uiteraard ook heel specifieke runningcollecties ontwikkelen. “Denk aan de finish advantage tight met een dubbele hoeveelheid Muscle Support. Reflectie voor goede zichtbaarheid, water- en windbestendig, vochtregulering door MotionDry technologie zijn eisen en kwaliteiten die hardlopers aan hun kleding moeten stellen. Hoe meer je richting fitness en indoor gaat, hoe meer katoen er in de kleding is verwerkt. Maar nooit 100%, er is altijd performancemateriaal aan toegevoegd.

De perfecte outfit blijft persoonlijk, wat de trends in hardloopkleding ook zijn, maar over het algemeen kun je zeggen: hoe sneller je loopprofiel, hoe strakker, lichter en meer spierverstevigend je kleding moet zijn. Hetzelfde geldt voor naadloos: hoe intenser en langer de prestatie, hoe belangrijker het is dat niets je afleidt, dus ook geen schurende naden. En er is nog een reden om voor naadloos te gaan: het scheelt een hoop restmateriaal en draagt dus bij aan duurzaamheid.

  1. Afzakken en opkruipen

Vooral dames hebben vaak een sterke voor- of afkeur van tights met koordje: you love it or you hate it. “Aangezien niemand op een afzakkende broek zit te wachten, hebben de nieuwe Asics tights altijd een koordje óf een power mesh band in de taille. Ga zelf ervaren wat voor jou het prettigst zit.”

En shirts die omhoog kruipen, wat doe je daar tegen? “Kies een shirt uit dat past bij de activiteit en intensiteit. Vooral tijdens het hardlopen wil je shirt wel eens omhoog kruipen. Draag daarom een lichte, sneldrogende technisch top. Die functionele materialen zijn uitgerust met MotionDry technolgie en voeren transpiratievocht van de huid af naar de buitenkant van de stof, waar het verdampt. Zo wordt je shirt niet nat, blijft het niet aan je lijf plakken en kruipt het dus ook niet omhoog. In het najaar van 2017 brengt Asics ook extra lange shirts op de markt.”

  1. Prints & kleuren

Na een periode van crazy, wild en alles kan, voorspellen we voor volgende jaar weer een rustigere periode. “ASICS gaat voor meer subtiele printen, vooral in de tights. Tops blijven sowieso rustiger. Ook de kleuren worden subtieler, we werken met kleurenmixen van gelijke tonen, in plaats van alleen maar contrasterende kleurschakeringen. De authenticiteit van het Japanse merk is meer en meer zichtbaar, eveneens op een Japanse subtiele manier zoals in de unieke apparel collectie JYUNI White. Ook de logo’s zijn minder groot en verplaatsen zich van de borst naar de schouder

Sneak preview voor volgend jaar?

Of er al een tipje van de sluier opgelicht kan worden voor de collectie van volgend jaar? “In de voorjaars – en zomercollectie van volgend jaar zal Asics de befaamde GEL-technologie doorvoeren in enkele kledingitems. Die krijgen dan een speciaal gellaagje, dat er overigens niet als gel uitziet, aan de bovenkant van de rug. Zodra dit in contact komt met zweet, heeft het een verkoelende werking.”

Tip: in Brussel is er sinds december een gespecialiseerde Asics Store (Guldenvlieslaan 12, Brussel). Hier vind je sport letterlijk in de winkel: in de community room kun je aan diverse sportlessen meedoen. Voor meer informatie over de workshops en groepslessen kan je terecht in de winkel.

Zuid-Tirol