Home Bestemmingen Familiewandeling in Klein-Zwitserland: de natuur als speelplaats

Familiewandeling in Klein-Zwitserland: de natuur als speelplaats

0
Familiewandeling in Klein-Zwitserland: de natuur als speelplaats
Familiewandeling in Klein-Zwitserland © Entente SIT Région Mullerthal - R. Clement

Je hebt zo van die plekjes: vlakbij, relatief onbekend, adembenemend mooi en ideaal om met de kids naartoe te trekken. Luxemburgs Klein Zwitserland is er zo eentje. Talrijke grotten en kloven, met mos bedekte bossen, intieme watervalletjes en imposante kastelen wachten er op ontdekking. Een familiewandeling in Klein-Zwitserland is niet te versmaden, maar ook op outdoor en cultureel vlak heeft de regio heel wat in zijn mars.

Familiewandeling in Klein-Zwitserland: 100% NATUUR

Klein Zwitserland staat in de eerste plaats te boek als wandelparadijs. En dat is niet gelogen. Er lopen kilometers wandelpaden door een verbazingwekkend en sprookjesachtig mooi landschap. Markante rotspartijen, romantische beekjes, geheimzinnige grotten en kloven, bizar gevormde stenen en mossige boomstronken die ogen als behaarde kabouters zijn onderweg je deel. Geloof me, als je sneeuwwitje hier tegen komt, verbaast het je niet.

Het bekendste traject voor een familiewandeling in Klein-Zwitserland is ongetwijfeld de meer dan 110 km lange Mullerthal Trail, die is opgedeeld in drie grote (meerdaagse) wandelingen en drie Extra Tours. Route 1 (40 km) verbindt culturele bijzonderheden met de typische landschapselementen. Route 2 (33 km) loopt door de wildste rotsformaties. En route 3 (37 km) doet beekdalen en romantische burchten aan. De 3 Extra Tours (9, 13 en 22 km) zijn vooral met kinderen een goede keuze.

Ben je met kleine kinderen op pad? Stippel dan een traject uit met auto en bezoek de highlights vanaf de weg of kies voor een van de vele, kortere lokale wandelingen. De L2 (8,8 km) vanuit het schilderachtige dorpje Larochette, met onderweg de indrukwekkende Meysemburcht, en de mooie, maar gemoedelijke R7 (5,5 km) vanuit Rosport zijn bijvoorbeeld ideaal. Meer info via www.mullerthal-trail.lu of www.mullerthal.lu

Straffe verhalen

Het landschap en de sprekende plaatsnamen lenen zich uitstekend voor (zelf verzonnen) straffe verhalen. Zo is er de Schiessentümpel waterval, de Wolfskloof, de Perekop, het Labyrinth, de Zigzaggang, het Adelaarsnest en de Roversgrot. Laat je fantasie dus de vrije loop en ga met de kids op ontdekkingstocht. Ook spannend: verberg even tevoren een schat en organiseer een speurtocht met vragen als: hinkel een rondje rond de derde boom, vind een blad van een beuk, noem drie dieren die in dit bos leven, enzovoort. Na elk goed antwoord krijgen de kids een puzzelstuk met informatie over de schat.

Tips voor een familiewandeling in Klein-Zitserland

  • De wandelpaden zijn niet geschikt voor kinderwagens. Kies dus voor een draagzak of voor kortere wandelingen.
  • Zorg dat kinderen goede wandelschoenen dragen, met voldoende steun en grip, en neem blarenpleisters mee.
  • Neem de tijd om alle details in je op te nemen. Klein Zwitserland is een miniatuurlandschap waar je niet met reuzenpassen doorheen trekt.
  • Las regelmatig een pauze in en kondig die op voorhand aan. Dat werkt motiverend bij kinderen.
  • Voorzie voldoende drank, proviand en lekkers als beloning of als onderdeel van de speurtocht.

Iets verder weg? Wat dacht je van een familievakantie in Oostenrijk?