Home Anders Outdoor Stef ‘Wolf’ Wolput breekt records op de Lhotse

Stef ‘Wolf’ Wolput breekt records op de Lhotse

0
Stef ‘Wolf’ Wolput breekt records op de Lhotse
Stef ‘Wolf’ Wolput breekt records op de Lhotse

Stef Wolput uit Kampenhout, onder klimmers beter bekend als Wolf, bereikte op 19 mei de top van de Lhotse in Nepal, met 8516 meter de vierde hoogste berg ter wereld, en zusterberg van Everest. Een hele prestatie en bovendien breekt Stef met deze geslaagde poging ook een rits aan records op de Lhotse!

Records op de Lhotse, de op drie na hoogste berg ter wereld

Kampenhout is met Stef weer een held rijker. Dankzij zijn succesvolle klim naar de top van de Lhotse in mei – de vierde hoogste berg ter wereld, na de Everest, de K2 en de Kangchenjunga – is Stef Wolf Wolput de tweede Belg ooit (na Wim Smets) die daarin slaagde en meteen ook de oudste (Stef werd dik een week geleden 50). De Lhotse was in vier jaar niet meer tot boven beklommen en Wolf was de enige Belg die dit seizoen een Himalayatop haalde. Dit deed Stef bovendien allemaal met een verlamd onderbeen, wat hem ook de eerste klimmer met een beperking maakt die de Lhotse summit.

Bijna onbereikbare droom

De droom om de Lhotse te beklimmen dateert al van 2011. In dat jaar beklom hij Baruntse, een berg in de buurt, en rijpte het idee om ooit de Lhotse te beklimmen. Maar een jaar later kreeg hij voor het eerst en als vanuit het niets verlammingsverschijnselen in zijn onderbeen, vermoedelijk veroorzaakt door de beet van een met Lyme besmette teek. Vandaag draagt Wolf een orthese die zijn voet recht houdt en gebruikt hij de kracht in zijn bovenbeen om te stappen en te sporten. De revalidatie was hard en duurde lang – Wolf kreeg hulp van een kine en een personal trainer om weer de sporter te worden die hij vroeger was.

Lhotse beklimmen is geen sinecure

De berg was in geen vier jaar nog bedwongen. Ook dit jaar gaven vele klimmers het op, niet alleen door hoogteziekte en andere kwalen, maar ook omdat het een aantal weken na mekaar vreselijk slecht weer was in de regio. Wolf bleef geduldig wachten op het juiste window, en trok op 15 mei naar de hogere kampen voor de ultieme summit push. Samen met zijn klimmaat Robert (een Zweed) en sherpa Karma, vertrokken ze op 19 mei rond 2.15 vanuit kamp 4 naar de top, zo een 700 meter hoger. Een kleine zeven uur later, om 8:55 konden ze juichen op de top, in het voetspoor van andere klimmers die daags voordien de top haalden.

Iedereen zijn Everest

Wolf wil met zijn klim andere mensen met een beperking (mentaal of fysiek) inspireren om zichzelf een doel te stellen en ervoor te gaan. De boodschap is: Wat je ook wil bereiken: ga ervoor. Opgeven is geen optie. Stel jezelf een doel. Een Everest – hoe klein of hoe groot die is, is onbelangrijk. Als hij er maar is. In een kort interview met Stef Wolf Wolput vroegen we onder andere wat zijn volgende Everest is.

Net zo geïntrigeerd als wij? Lees het interview met Wolf, bekijk de fotogalerij. Of Volg Stef Wolf Wolput op Facebook Wolf Goes Lhotse of via zijn site.
Hieronder het filmpje van Stef op de top.