Interview met Stef Wolf Wolput
Interview met Stef Wolf Wolput

Met een grotendeels verlamd onderbeen achtduizenders beklimmen… Alsof het zo al niet moeilijk genoeg is. In mei brak Stef Wolf Wolput records op de Lhotse. We spraken hem daags erna. Lees hier het interview met Stef Wolf Wolput.

Waarom de Lhotse beklimmen?

Stef Wolf Wolput: “In 2011 zag ik vanop de top van Baruntse Lhotse liggen – het was de eerste berg die ik zag toen ik op de top kwam. En ik dacht ‘Dat wordt de volgende!’ Bovendien volgen klimmers voor Lhotse en Everest tot op 7600 meter hetzelfde traject; op een expeditie van 60 dagen vorm je 57 dagen lang één groep. Door Lhotse te beklimmen heb je dus eigenlijk de volledige Everest expeditie, aan een vierde van de prijs van Everest… Tenslotte vond ik Lhotse klimtechnisch een grotere uitdaging dan Everest, omwille van de couloir, die start op circa 8100 meter.

Waar haal je de wilskracht vandaan om als klimmer met een beperking achtduizenders te beklimmen en welke boodschap wil je daarmee uitdragen?

“Ik vermoed dat ik die wilskracht gewoon in mij heb… Ik wil niet opgeven. Ik was een topsporter, en kon me geen ander leven voorstellen. Ik had een droom, een 8000er beklimmen, en vond dat ik die niet zomaar kon laten gaan. Een fysieke beperking was niet groot genoeg om me klein te krijgen. De boodschap is simpel: ook al heb je een fysieke of geestelijke beperking: ga voor je droom – beklim je eigen Everest.

Kan je omschrijven hoe je je voelt na twee maanden op een berg, de dag voor die ultieme toppoging?

“Kort gezegd: enorm gefocust. Je bent maar bezig met één ding, naar de top gaan. Ik wist ook dat ik, als ik Kamp 4 zonder veel problemen zou halen, heel veel kans had om op de top te staan. Toen dat zo bleek te zijn (ik voelde me prima in kamp 4), was het simpel om me te focussen.”

Wat wordt de volgende ‘Everest’?

“Er ligt er al eentje te wachten. In augustus gaan we met ons gezin op vakantie naar Sicilië. De Etna staat dus bovenaan het lijstje. Maar als ik verder denk, wil ik heel graag in de nabije toekomst een expeditie organiseren en begeleiden met mensen met MS naar de top van de Kilimanjaro. Een mooie berg, haalbaar voor mensen met een lichte beperking, en voor mij als Afrika-liefhebber, zeker een ‘must do’. Over een volgende 8000-er denk ik graag nog wat langer na. Nog even nagenieten van deze ervaring!”

Bekijk de foto’s Stef Wolf Wolput of de video op de top zelf onderaan het artikel ‘Wolput breekt records op de Lhotse’.