Home Featured Sfeerverslag van Eroica Limburg 2017

Sfeerverslag van Eroica Limburg 2017

0
Sfeerverslag van Eroica Limburg 2017
Een welverdiende maaltijd : Foto George Deswijzen

De wekker gaat af en met een grote glimlach op het gezicht sta ik op .. de tweede editie van Eroica Limburg staat op het programma. En toertocht van en voor koersliefhebbers. Deelnemers rijden een van de drie routes (60-100-160km) in oude wieleroutfits en echte stalen rossen (geen carbon – geen elektrisch schakelen of schijfremmen).

Terwijl de deelnemers hun startnummers afhalen op het retro-festivalterrein in Valkenburg aan de Geul regent het nog steeds pijpenstelen. Het slechte weer lijkt de deelnemers aan het vertrek niet van starten af te houden. Alsof de coureurs vroeger alleen met goed weer fietsten… het maakt ervaring eigenlijk alleen nog eroischer.

Klaar voor de start : Foto George Deswijzen

Aan de officiele start bij de Geulpoort in centrum Valkenburg verzamelen de deelnemers, waaronder enkele grote wielernamen zoals Johan Museeuw, Jan Janssen, en Leo van Vliet. Ook was Peter Winnen aanwezig, hij hield een voordracht bij Kasteel Cortenbach in Voerendaal.

Het is 9 uur en we gaan van start voor de 100km, passeren de geulbrug, door de Geulpoort en de Grote Straat in Valkenburg richting eerste van vele bezienswaardigheden onderweg de “grotten”. Enkele honderden meters gaat het ondergronds door de Gemeentegrot, en bij het zien van het daglicht dient het volgende “monument” zich aan… de beklimming van de Cauberg.

Beklimming van de Cauberg met Jan Janssen en een filmende Johan Museeuw : Foto George Deswijzen

De tocht gaat verder via smalle wegen door de fruitboomgaarden waar Fruit erop Uit zorgt voor een verfrissende fruithap. Even later wordt het stil bij het zien van de duizenden witte kruisen op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten.

Via onverharde wegen gaat het verder naar Kasteel Rijckholt, waar we enthousiast worden begroet door dames in retrokledij die vriendelijk uitnodigen om aan tafel te gaan. Hier wordt duidelijk dat Eroica Limburg niet inzet op “de grote massa”, maar op kwaliteit. Geen energiereep en sinaasappel maar spek en ei, amuses, “energieballen” en toiletfaciliteiten op stand – zoals hoort bij een chique kasteel.

Met het fietsveer de grens over
In Nederlands Eisden aangekomen steken we de grensmaas over naar Wallonië en stoppen even om duitse Eroica deelnemers met pech te helpen. Even later kruipen wijngaardslakken over de natgeregende weg en beklimmen we de Sint Pietersberg bij Maastricht. Boven aangekomen is er een prachtig zicht over de groeve met zijn zilverwitte zand en gele kalksteenwanden. Chateau Neercanne ligt in de verte statig op de flanken van de Cannerberg, maar we moeten verder naar Vlaanderen en steken de grens met fietsparadijs Belgisch Limburg over. Beklimmen de Slingerberg en komen even later aan bij de Waterburcht in Riemst/Millen in Belgisch Limburg.


Aan de waterburcht worden we enthousiast begroet en terwijl we van een heerlijke champignonsoep en limburgse vlaai genieten wordt toepasselijk meegezongen met “singing in de rain”. In een van de bijgebouwen van de waterburcht is een uitgebreide collectie wielertenues uitgestald, een prachtige verzameling met enkele unieke exemplaren.

Vol nieuwe energie gaat de tocht verder en zien we in de verte de terrils van Luik liggen. Daar is dit weekend opnieuw koersgeschiedenis geschreven met de aankomst van de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. Ondertussen heeft zich een internationale fietsgroep gevormd met onder meer britse, italiaanse en duitse courreurs gebroederlijk wordt koersgezet naar het Belgisch Rijwielhuis in Geulhem (NL) waar in de dubbeldekkerbus van Club Diana een prachtige verzameling authenthieke wielertenues bewonderen en ons een pannekoek laten smaken.

De laatste kilometers vliegen voorbij en voordat we het beseffen komen we aan op het festivalterrein in Valkenburg waar we met applaus onthaald worden, een medaille en herinneringsfoto ontvangen en voldaan genieten van een welverdiende pint. Modderspatten tot achter de oren, twee lekke banden onderweg en nagenoeg de hele dag regen… weer een prachtige wielerervaring rijker!

De welverdiende complimenten aan de organisatie en vele vrijwilligers, bedankt voor deze pure wielerbelevenis! Bekijk ook eens de fotogalerij van Eroica Limburg 2017. Dit jaar gemist? Volgend jaar vindt de derde editie van Eroica Limburg plaats, data en meer informatie volgen op de website van Eroica Limburg.