Home Anders Outdoor Via ferrata in de Dolomieten: voor adrenalinejunkies en foodies

Via ferrata in de Dolomieten: voor adrenalinejunkies en foodies

0
Via ferrata in de Dolomieten: voor adrenalinejunkies en foodies
Via ferrata in de Dolomieten (c) Filippo Menardi

Voor wie de perfecte outdoorvakantie ingrediënten als avontuur, Werelderfgoed en lekker eten omvat, wordt het niet beter dan een via ferrata in de Dolomieten met een culinaire stop in Cortina d’Ampezzo.

De Italiaanse Alpen hebben alles om je deze zomer te vermaken. Naast prachtige wandel- en fietsroutes, is via ferrata in de Dolomieten een must do voor adrenalinejunkies, groot en klein. Dankzij ijzeren kabels, trappen en ladders kom je veilig en makkelijker op anders moeilijker bereikbare gebieden van de berg. De originele routes werden gecreëerd door soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vandaag deze en in het spoor ervan gecreëerde nieuwe routes een belangrijke attractie voor excursies.

Nieuwe via ferrata in de Dolomieten

Cortina heeft twee gloednieuwe via ferrata routes toegevoegd aan het al uitgebreide netwerk historische routes. Kort en makkelijk is de Ra Pegna, in het Tofanegebergte. Deze route is dan ook bedoeld als een ‘oefenferrata’ en geschikt voor beginners en kinderen.

In hetzelfde gebied vind je ook Ra Bujela, een via ferrata met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Een goed alternatief voor wanneer het weer hoger in de bergen niet echt stabiel is. Beide routes bieden een prachtig uitzicht op Cortina en de omliggende pieken.

Culinaire stop in SanBrite

Veel energie verloren tijdens al dat geklim? Breng dan een bezoekje aan SanBrite, Cortina’s eerste ‘agricucina’. Chef-kok Riccardo Gaspari makt gebruik van lokale ingrediënten, vlees en kaas uit de boerderij van zijn ouders, wilde kruiden uit de omliggende alpenweiden en verse producten uit zijn eigen keukentuin. De grote houten tafel op het terras is de perfecte plek voor een al fresco diner met uitzicht.

Wat is via ferrata eigenlijk?

Klauteren lang de ijzeren weg

‘Via ferrata’ is Italiaans en kan je netjes vertalen als ‘ijzeren weg’. Die vertaling dekt meteen de lading: het zijn routes langs rotswanden die met staalkabels zijn uitgezet. Haken in de rotswand houden, op maximaal zes meter afstand van elkaar, de staalkabel in het juiste pad. Die kabel zorgt voor de beveiliging van de klimmer, maar je kunt hem natuurlijk ook gebruiken om je aan op te trekken of jezelf in evenwicht te houden. Extra hulpmiddelen op de moeilijker stukken zoals hand- en voetsteunen, laddertjes, bruggen, touwen en rappels maken de via ferrata compleet. De oorsprong van via ferrata ligt in de Eerste Wereldoorlog, toen militairen bergwanden uitrustten met kabels en ladders, om materiaal en troepen snel en veilig te vervoeren. In het Duits spreekt men van klettersteig.

Ontdek deze drie via ferrata routes voor beginners.