Home Bestemmingen Tien mooiste mountainbikeroutes van België – 1 tot 5

Tien mooiste mountainbikeroutes van België – 1 tot 5

0
Tien mooiste mountainbikeroutes van België – 1 tot 5
Mooiste mountainbikeroutes van België

Dat België prachtige mountainbikeroutes herbergt, is een publiek geheim. Wij delen de tien mooiste mountainbikeroutes van België graag met jou. Sommige trajecten zijn gewoon bewegwijzerd, voor anderen moet je zelf met gps en kaartmateriaal aan de slag. Wat ze wél allemaal gemeen hebben? Ze bezorgen je gegarandeerd een pure kick!

De tien mooiste mountainbikeroutes van België

Spa

Meer dan thermen en bronwater
Wie nooit eerder met de mountainbike de paden rond Spa verkende, willen we dringen aanraden daar werk van te maken. In hartje Ardennen, in de provincie Luik, is het heerlijk mountainbiken in een prachtige omgeving. Eender welke route je gaat rijden in en om Spa, uit de bossen kom je amper. Vele trails hebben een heerlijke flow die afwisselt met oerenharde afdalingen, snelle bochten of pittig steile beklimmingen. Technische paden, grote stenen, boomwortels, switchbacks… Je roept het maar, Spa biedt het allemaal. Je spieren ontspannen kan achteraf, in de befaamde thermen van het stadje.

Genk

Kronkelen tot je duizelig wordt
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar in en om Genk liggen een massa singletrails. Het enige hoogteverschil in dit deel van Limburg is afkomstig van de oude mijnterrils, maar bossen zijn er in overvloed. Veel paden werden aangelegd door lokale mountainbikers en draaien en keren zo vaak dat je er duizelig van wordt. Ook al rijd je niet heel veel hoogtemeters, toch vreet het constante draaien en keren, accelereren en stoppen behoorlijk wat energie. Bijkomend voordeel: de bosgrond en het Limburgse zand kunnen wel wat regen aan. De trails rond Genk zijn dan ook in alle weersomstandigheden prima te rijden.

Seraing

Over boomwortels en bergriviertjes
In en om Seraing liggen zoveel trails en bos dat een uitstap steeds de moeite loont. En met plaatsnamen als Roche aux Faucons, Sart Tilman en Boncelles weet je dat het met de hoogtemeters ook goed zit. Starten doe je best ter hoogte van het Olympisch zwembad van Seraing. In een bosje van een zakdoek groot achter het zwembad worden je bikeskills al meteen flink op de proef gesteld. Vervolgens gaat het door prachtige bossen en het beste van wat de Condroz en de streek rond de Universiteit van Luik te bieden hebben.

Sart Tilman

Klimmen en dalen langs Ourthe en Maas
We blijven in en om Luik, maar verkassen nu richting Sart Tilman. Vlakbij het centrum van Luik ligt een klein paradijs aan paden, beekjes, rotsen, machtige bossen en oude kastelen. Het hele gebied wordt doorkruist door de Maas en de Ourthe, en is ingeklemd door het Bois de la Neuville, het Bois de la Marchandise d’Arras, het Bois de Nomont en een heuvelrug aan de stadskant van Luik. De Ourthe en de Maas hebben deze regio fel getekend en creëerden stevig klims en kronkelend afdaalwerk. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Hoogtemeters smijten zich snel voor je wielen, korte steile beklimmingen worden gevolgd door technische afdalingen. In de hele streek vind je paden voor elk niveau, het is er rustig én je kunt hier kilometers maken. Neem best je gps mee, want de bewegwijzering van de routes is niet optimaal.

Vlaamse Ardennen

Niet enkel voor wielertoeristen
Voor wie namen als Foreest, Koppenberg, Oude Kwaremont, Molenberg of Eikenberg een lichtje doet branden, hebben we goed nieuws. Je kan de Vlaamse Ardennen ook met de mountainbike ontdekken. Met een mix van Grote Routepaden, Blosoroutes en wat eigen opzoekwerk, stippel je voor jezelf een alternatieve Ronde van Vlaanderen voor mountainbikers uit. Kruip vanuit Schorisse offroad de Foreest en in Maarkedal de Varent over. Daarna wordt het parkoers heel erg grillig en volgen de hellingen elkaar aan een razendsnel tempo op. De Koppenberg leidt je zo het prachtige Koppenbergbos in, vanwaar het snel richting Elenebos, Zulzeke en Kwaremont gaat. De uitsmijter krijg je in de vorm van het Kluisbergbos en het Muziekbos. De steile valleiwanden en diep ingesneden dalen halen het laatste spatje energie uit je lichaam.

Meer mooie routes ontdekken? Hier is deel twee van de mooiste mountainbikeroutes van België!

Tekst: Jurgen Groenwals